Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Met een hoop afgelastingen wegens de slechte en vaak ook gevaarlijke omstandigheden was het dan ook maar de vraag of de finale van de Noordelijke Crosscompetitie in Appelscha wel door kon gaan. Vrijwel het gehele bos was door de dooi en het daarna weer vriezen veranderd in één grote ijsbaan. Door de sneeuw van de afgelopen dagen was hierover een kleine laag gekomen waarover je flink onderuit kon gaan. Door het harde werken van de organisatie was het echter gelukt om een ronde van 1250 meter, sneeuw en ijsvrij te krijgen.

Voor Marieke Falkmann was dit een goede test voor het NK cross over een paar weken. Marieke had gehoopt op tegenstand in de vorm van Andrea Deelstra, van wie ze vorig jaar nog klop kreeg, maar deze had het verkozen niet te lopen. Hierdoor was er van strijd in de dames categorie geen sprake. Vanaf het startschot schoot Marieke er vandoor, om in de eerste (van 5) ronde van 1250 meter al 300 meter voorsprong te pakken. Hierna wist Marieke haar voorsprong steeds verder uit te breiden om uiteindelijk met een dikke 3 minuten marge de winst te pakken in een tijd van 23:45. Meer strijd was er bij de Heren en Junioren A. Frank Blikslager en Wouter Ploeger (Senioren) starten samen met Brian Kamstra op de lange afstand. Wouter had de opdracht hard te starten om na 2/3 kilometer Frank en Brian te lossen. Frank en Brian waren van dit plan op de hoogte en aan hun dus de taak om zo lang mogelijk bij te blijven.

Wouter startte inderdaad op kop en Frank bleef tot 500 meter volgen. Frank vond al snel het tempo voor een 10 km te hoog liggen en nam hierop wat gas terug. Brian die bij de A junioren liep hoefde "slechts" 5 kilometer te lopen en bleef wel volgen. In ronde 3 moest Brian toch ook lossen en liep Frank weer langzaam op hem in. In ronde 4, de laatste van Brian, haalde Frank hem in een smal gedeelte in, maar moest daarna toezien hoe Brian alsnog voorbij kwam in zijn eindsprint. Winst voor Brian dus bij de A junioren.
Wouter liep op dat moment al onbedreigd aan de leiding, probeerde het gat met Frank zo groot mogelijk te krijgen en spaarde zich geen moment. De laatste ronden waren voor beide lopers behoorlijk pittig omdat de verzuring wel had toegeslagen met hoge aanvangstempo eerste ronden. Ook de grillige ondergrond en heuveltjes vroegen veel van de concentratie en spieren.Ondanks verwoede pogingen van Frank raakte Wouter steeds verder uit zicht om de laatste 2 ronden volledig te verdwijnen. "Ik moet nog een iets beter gevoel halen komende weken naar NK”s want ik had gehoopt dichter achter Wouter te zitten. Maar het is niet anders".

De voorsprong van Wouter op de finish was aanzienlijk te noemen met bijna een minuut. Wederom Winst voor Wouter en toch ook een knappe prestatie van Frank, want hij werd gewoon tweede.