Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Wouter Ploeger pakte afgelopen zondag de Nederlandse titel op 1500 meter. Met een fabuleuze laatste honderd meter liet hij de voltallige Nederlandse top kansloos. Wouter geldt al jaren als een groot talent, toch was deze titel niet zo van zelfsprekend als op voorhand gedacht.

In april 2011 kreeg Wouter Ploeger bij de controle van zijn bloed te horen dat zijn ijzerwaarde aan de hoge kant was. Eigenlijk was dit het startpunt van een lange periode van fysiek ongemak, mede omdat het woord “ hoge “ vervangen had moeten worden in “ lage “.

De verwachtingen voor de zomer die zou volgen waren hoog, maar hij kon deze nooit echt waar maken. Ondanks dat hij de nationale junioren titel op de 800 meter in de wacht sleepte en zich plaatste voor de Europese kampioenschappen voor deze leeftijdscategorie, voelde Wouter zich vaak niet fit. Op het moment dat zijn bloed in januari 2012 nogmaals werd gecontroleerd, was zijn ijzergehalte nog verder gedaald, waardoor er sprake was van bloedarmoede. Andere fysieke tegenslagen zouden volgen als een klaplong en het onder controle houden van zijn astma, waardoor hij tijdens de wintertrainingen dikwijls groepjes met vrouwen langs zag komen. Door een evenwichtig herstelprogramma samen te stellen met in eerste instantie relatief lichte trainingen van trainer Eddy Kiemel in combinatie met de juiste medische begeleiding werd de stijgende lijn weer ingezet.

Toen eind maart de verschijnselen van hooikoorts in het lichaam van Wouter de kop op staken door de hoge concentratie van pollen in de Hollandse voorjaarslucht, is hij twee weken eerder dan gebruikelijk op trainingskamp gestuurd naar Zuid-Portugal om daar zijn trainingen af te werken. Levend alleen op een hotelkamer werkte hij hier zijn trainingen af en voor het eerst in tijden werden de tekenen weer zichtbaar van het looptalent wat er in hem schuilde.

Na verschillende degelijke wedstrijden terug in Nederland, haalde Wouter twee weken geleden in het Duitse Rhede uit op de 800 meter door zijn persoonlijk toptijd aan te scherpen met drie seconde tot 1.48.91. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen reisde hij dit weekend af naar Amsterdam voor de Nederlandse kampioenschappen aldaar. Nadat hij tijdens de kwalificaties op zaterdag zich gemakkelijk had geplaatst voor de finale door zijn serie te winnen, bleek hij op zondag ook de sterkste en zette hiermee definitief een punt achter een roerig jaar.