Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

STEENWIJK – Bij de traditionele openingswedstrijd van het outdoor seizoen, de zogenaamde ‘trainingspakkenwedstrijd’, hebben afgelopen zaterdag alle deelnemende atleten van Team 4 Mijl een nieuw pr aan hun lijstje kunnen toevoegen. Ondanks de kou en de stevige wind wist iedereen op de 5000 meter boven zichzelf uit te stijgen.

Frank Blikslager bevestigde zijn goede vorm door met behulp van haas Thijmen Kupers een eindtijd net onder de 15 minuten te noteren en hiermee de winst te pakken. Thijmen wist zijn taak als haas uitstekend uit te voeren. De pacemaker voor zowel Frank en Brian Kamstra loodste de jongens naar een tussentijd van circa 9 minuten op de drie kilometer. Vanaf 3400 meter moesten Frank en Brian het echter zonder haas doen. Frank kwam op kop te lopen en ondanks dat zijn benen niet optimaal voelden wist hij onder de 15 minuten te duiken: 14.57, een nieuw persoonlijk record.
“Onder de 15 minuten was van te voren het doel en ik ben heel blij dat het gelukt is, zeker omdat ik tijdens de wedstrijd de indruk kreeg dat het er niet meer in zou zitten. Komende week wat rustiger aan en dan op naar een goede trainingsstage!” aldus een tevreden Frank.

Brian finishte op luttele seconden van Frank: 15.04. Daar waar hij tevreden was met zijn tijd, was hij dat niet geheel over het wedstrijdverloop. “Ik mis nog veel ritme en het voelde net of ik geen goede afzet en geen power in mijn benen had, “ aldus Brian, die dit seizoen de jacht wil openen op de WJK-limiet op de 1500 meter.

Achter deze jongens waren het Andrew Harris Larasen en Niek Blikslager die ook enkele kilometers konden profiteren van tempomaker Thijmen. Desondanks besloten ze de kopgroep te laten gaan en hun eigen ritme te zoeken. Andrew noteerde op de finish een prima eindtijd van 15.18, een verbetering van maarliefst een halve minuut ten opzichte van zijn vorige pr. Andrew over zijn race: “Ik kon tijdens de race goed naar Eddy luisteren en had een goed ritme gevonden. Het tempo was zeker niet makkelijk maar tegelijkertijd ook niet extreem zwaar.”

Niek finishte als eerste bij de junioren B op vijf seconden van Andrew in een tijd van 15.22. Yannick Akkerman werd tweede bij de A-junioren in een tijd van 16.02.

De enige vrouwelijke atleet die namens het team aan de start stond was Marieke Falkmann. Ook zij had voor deze race een haas geregeld, ditmaal in de vorm van Sybren Mulder. Met een richttijd van 3.15 per kilometer gingen zij samen op weg naar een mooie eindtijd. Ondanks het harde tempo wisten ze de ronden vrij strak te houden en weinig tijd te verliezen op het richtschema. De laatste ronde plaatste Marieke nog een versnelling waardoor ze finishte in een nette eindtijd van 16.08. “Nu lekker door trainen en dan zal ik op jacht gaan naar een tijd onder de 16 minuten,” aldus Marieke.