Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zaterdagmiddag 12 september namen een aantal atleten van Team 4 Mijl deel aan de promotie/degradatie wedstrijden te Bergen op Zoom.
Voor de heren van atletiekclub Vitalis was er een kans om te promoveren naar de eerste divisie, doordat ze gedurende het seizoen goede resultaten wisten te behalen in de tweede divisie. Voor de dames van Groningen Atletiek was het echter zaak om degradatie naar de tweede divisie tegen te gaan en zich dus proberen te handhaven in de eerste divisie.
De eerste vier van de in totaal twaalf teams zouden zich plaatsen voor de eerste divisie.
Groningen Atletiek en Vitalis vertrokken “s ochtends samen om 7:00 uur in een bus richting Bergen op Zoom om zich daar van hun beste kant te laten zien.

De vrouwen van Groningen Atletiek hadden Elisa de Jong, Marlies Huigen en Henderyke Wonink namens Team 4 Mijl tot hun beschikking.
Elisa liep de individuele 3000 meter in een verdienstelijke tijd van 10:23.17. Ze wist hiermee de tweede plaats te bemachtigen.
Marlies liep zowel de 400 als de 800 meter, waarop ze respectievelijk 57.21 en 2:10.72 wist te noteren. Met deze tijden werd ze tweede en eerste en wist ze maar liefst 23 punten voor Groningen Atletiek binnen te slepen.
Op de 400 meter horden had Groningen Atletiek Henderyke als troef achter de hand. Maar door een matige vorm wist ze helaas niet verder te komen dan een zesde plek in 1:08.12.
Samen met ex-Team 4 Mijl atlete Marit Dopheide wisten Elisa, Marlies en Henderyke de afsluitende 4×400 meter te winnen in een tijd van 3:55.86. Ze hadden met deze tijd maar liefst 8 seconden voorsprong op het team dat tweede werd in deze estafette.
Groningen Atletiek werd tweede in het totaalklassement en ontloopt zo degradatie naar de tweede divisie.

Bij de mannen maakte Vitalis een kans om te promoveren voor de eerste divisie. Gezien de kwaliteit van het team leek het op voorhand onmogelijk om de dag als promovendus af te sluiten maar geluk zit vaak in een klein hoekje. Daarbij heeft voormalig acteur Henk Molenberg ooit gezegd: “Loop niet te hard, het geluk loopt dikwijls achter je.” Met deze woorden gingen de heren van Vitalis vol vertrouwen naar de wedstrijd.
Edwin Slijkhuis was vooraf al niet fit en besloot daarom niet voor een PR te gaan. Hij belande in een boemelrace op de 5000 meter, waardoor de tijd sowieso al tegen zou gaan vallen. Edwin finishte de race al sprintend als vijfde in 16:09.23. “Weinig power in de benen en ik kon niet de knop omzetten om hard mee te gaan 500 meter voor het einde, jammer. Nu op naar de wegwedstrijden” , aldus een teleurgestelde Edwin.
Fabian ten Kate liep de 3000 meter steeple en hoopte hier weer iets sneller te gaan dan vorige week. Hij had hiervoor voldoende concurrentie in zijn race. Fabian begon het na 1500 meter zwaar te krijgen en liet de kopgroep van drie man gaan. Fabian over het vervolg van de race: “Pas in de laatste ronde kon ik nog iets versnellen en het gat met de nummer drie iets inlopen, het was echter niet voldoende om de derde plek te veroveren.” Hij werd vierde in een tijd van 9:35.47, slechts 2 tienden van een seconde verwijderd van zijn persoonlijk record.
Freek Lier was de derde en laatste man die namens Team 4 Mijl mee deed voor Vitalis. Freek liep de 800 meter en werd hier zevende in 1:59.06. De winnaar van deze 800 meter race was Jelmer Lenstra die in oktober aan gaat sluiten bij Team 4 Mijl en veelbelovend is op deze afstand.
Team Vitalis wist over de gehele dag 64 punten bij elkaar te sprokkelen en werd hiermee elfde. Henk Molenberg zou hebben gezegd dat de atleten van Vitalis het iets rustiger aan hadden moeten doen.