Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Stefanie Bouma en Olfert Molenhuis zijn er zondag niet in geslaagd een medaille te veroveren tijdens het Nederlands kampioenschap halve marathon in Venlo. Onder zonnige omstandigheden kwam Stefanie het dichtste bij het podium met een vierde plaats, Olfert werd in de mannen wedstrijd vijfde.

Na afloop was Stefanie gematigd tevreden. Ondanks een nieuw persoonlijk record baalde zij van het missen van een podiumplek als het niet slechten van de 1.16 barriere. Lange tijd zag het er echter wel naar uit dat deze doelen bereikt zouden worden. Zij liep haar eigen race en leek weinig te vrezen van de nummer vier in de wedstrijd Heleen Plaatzer. Helaas wist Plaatzer zich te herpakken om in de laatste twee kilometer langszij te komen en uiteindelijk 25 seconde eerder te finishen. Met een tijd van 1.16.05 kwam Stefanie enkele tellen tekort voor een tijd in de 1.15. De winst in Venlo ging naar mede noorderling Andrea Deelstra.

Voor Olfert stond de 21 kilometer in het teken van zwoegen. Vanaf kilometer een kampte hij met zware benen, waardoor hij niet in een makkelijk lopend ritme kon komen. Vanaf het moment dat hij rond kilometer 13 problemen kreeg met zijn ademhaling ging het licht langzaam uit en moest hij veteraan Marco Gielen laten lopen. In een weinig spectaculaire tijd van ruim 1 uur en 7 minuten en op royale afstand van winnaar Patrick Stitzinger behaalde hij de finish, waar hij niet tevreden mee kon zijn. Toch kijkt hij met optimistisme vooruit naar de marathon van Utrecht over twee weken. “Met voldoende rust heb ik goede hoop dat ik daar weer iets moois neer kan zetten.”

Leeksterlenteloop – Leek
Op zaterdag was het aanzienlijk dichter bij huis wel prijs, waar Frank Blikslager weer eens een one-man-show opvoerde. Gedurende de Leeksterlenteloop in Leek zagen zijn tegenstanders zoals tijdens elk regionaal optreden dit winterseizoen, Frank alleen bij de start en onder de douche. Vanaf het startschot liep hij zijn eigen race en na 42 minuten en 38 seconde had hij zijn 12.9 kilometer erop zitten. Het voelde goed en met vertrouwen reist hij volgende week af naar Brunssum voor de Parelloop aldaar.