Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het parcours door het Noorderplantsoen was hier en daar glad, glibberig en modderig maar deze eigenschappen maken het crossen juist tot een bijzondere discipline.

Op vrijwel alle podia overheerste het blauw van Team 4 Mijl. Op zowel de 4 kilometer (mannen en vrouwen) als 8 kilometer (mannen) werd het goud, zilver en brons binnengehaald door atleten van het team. Bij het podium van de 8 kilometer (vrouwen) werd het blauw afgewisseld door een onbekend tenue op de één na hoogste trede.

Voor een groot aantal atleten betekende de vier- of acht kilometerloop door het plantsoen een goede test voor de NK Cross die over 3 weken in Tilburg plaatsvindt

4 kilometer mannen: Thijmen Kupers wederom de sterkste
Net als vorig jaar wist Thijmen Kupers de overwinning op zijn naam te schrijven, deze editie wel twee tellen langzamer. “Maximaal rendement met een niet super wedstrijd, een goede training.” Na de start nam Thijmen direct de leiding en bleef het tempo hoog houden, achtervolgd door een zwaar hijgende Wilfred van Holst. Na een eerste harde ronde waarin hij een flink gat met de achtervolgers had geslagen, kwamen er in het tweede rondje wat meer tempowisselingen. Desondanks een makkelijke en ruime overwinning voor de Nederlands Kampioen 800 meter.

Stefan Wessel pakte een tweede plaats.”Een goede prikkel pakken, een goede training draaien en kijken of de trainingen langzaam weer aan slaan”, zo formuleerde Stefan zijn doel voor de Plantsoenloop. Bij de eerste ronde hield hij bewust afstand van het moordende tempo van Thijmen en Wilfred. Na nog enkele kilometers te hebben meegelift met 8-kilometerlopers Olfert en Frank waarin hij een stilvallende Wilfred wist in te halen tekende Stefan voor zilver.

Het brons was voor Henk Bakker. “Ik vind het erg mooi om in zo”n veld te strijden voor een podiumplek”. Ook hij koos er bewust voor om het hoge tempo van Thijmen en Wilfred in de eerste ronde links te laten liggen en zijn eigen ritme aan te houden. Henk kon in de tweede ronde Wilfred voorbij, maar moest Stefan laten gaan.

De longen van Wilfred waren nog niet 100% hersteld van een verkoudheid, waardoor hij in de tweede ronde verstek moest laten gaat na een snelle eerste ronde met Thijmen. “Te hard gestart, behoorlijk hard hijgend zakte ik wat terug. Ik viel niet helemaal stil, maar alsnog heb ik wel aangetoond prima op de weg terug te zijn” concludeert Wilfred na afloop.
De vijfde plaats was voor een Rob ter Burg die niet een erg lekker wedstrijd draaide, mede vanwege pijn in z’n hamstring. Jaap-Gerben heeft ‘heerlijk en ontspannen twee rondjes kunnen rennen’ en werd daarmee zesde. Wessel van Veenen dook een minuut onder zijn tijd van vorig jaar tijdens de Plantsoenloop en kon daar toch wel tevreden mee zijn. Jasper Sinnema had de opdracht meekregen om met eem negatieve split lekker te lopen en niet direct stuk te gaan tijdens ronde één. Zo gezegd, zo gedaan: “Hard gefinisht en redelijk tevreden met de tijd, zeker met manier van lopen en gevoel daarbij”

4 kilometer vrouwen: Elisa is op de weg terug
De groeiende vorm van Elisa de Jong vertaalde zich in een overwinning bij de dames. De 4 Mijl was een deceptie geworden doordat ze halverwege met ziekteverschijnselen was uitgevallen. Ditmaal was Elisa erop gebrand om wel hard te racen. “Ik startte erg hard, eigenlijk iets te hard en misschien iets te fanatiek. Mijn eerste ronde voelde erg sterk en ik liep heerlijk. Ik ben bijna weer de oude,” zo reageerde ze opgetogen.

Monique Elfrink toonde zich ‘best of the rest’. Nadat zij de avond vóór de Plantsoenloop nog een wegwedstrijd in Wageningen had gelopen – die ze na veel tweede plaatsen eindelijk op haar naam wist te schrijven – stond ze nu met een relaxed en open gevoel aan de start. “Gedurende de tweede ronde kwam ik goed aan het lopen en kon ik het tempo doortrekken en nog een keer versnellen. Het laatste stuk heb ik voluit gelopen en kon daarmee nog heel dicht bij Elisa komen.”

Vrij dicht achter Monique finishte Suzanne Voorrips als derde.”Afzien en echt helemaal leeg,” zo is haar reactie na de tijd. Met een podiumplaats kon de 400/800-loopster echter meer dan tevreden zijn. Marlies Huigen, Jolien de Waard en teamdebutant Marrijtje Molenhuis tekenden respectievelijk voor plek 4, 5 en 6.

8 kilometer mannen: Frank Blikslager verslaat ‘good old’ Olfert Molenhuis
Na een matig verlopen trainingsweek kon Frank met een overwinning op de 8 kilometer zijn week alsnog goed afsluiten. De directe concurrentie was er in de persoon van Olfert Molenhuis. Olfert, die na een periode van herstel van zijn marathon in Eindhoven weer rustig aan het opbouwen is, merkte dat het in de eerste kilometers al erg hard ging. Hij probeerde het voor Frank moeilijk te maken en hem her en der te lossen, maar in deze missie kon hij vandaag niet slagen. Frank: “Ik wist niet wat ik kon vandaag en wist ook niet hoe de vorm van Olfert zou zijn. In ronde drie wist ik omlaag bij de grote heuvel een klein gaatje met Olfert te slaan. Ik probeerde het gaatje vast te houden en nog een beetje uit te bouwen. Ik moest flink doorlopen, maar ik kon het gat daarom wel groter maken.” Dit resulteerde uiteindelijk in een keurige zege met een voorsprong van ruim 20 seconden op Olfert.

Ruim achter Frank en Olfert finishte Blikslager Junior als derde waarmee hij zeer content was. Met het oog op het NK Cross viel Niek alle heuvels vol aan en kon hij lekker lopen. Joris Kampen werd vierde maar was niet te spreken over zijn resultaat want ‘iets te langzaam gestart en daardoor nooit echt in de wedstrijd gekomen’. Ook voor Maarten Hendriks bleek acht kilometer aan de lange kant. Bij zijn debuut op deze langere afstand kreeg hij het na twee ronden zwaar, maar kon in de laatste ronde nog enigszins weer wat inlopen.

8 kilometer vrouwen: Eenvoudige overwinning voor Marcella Herzog
Met stijve benen, spierpijn en ietwat tegenzin stond ze aan de start. Gelukkig had Marcella onderweg geen last meer van deze ‘kwellingen’ en wist ze solo de 8 kilometer op haar naam te schrijven. “Al met al een lekkere wedstrijd gelopen en een goede voorbereiding voor de NK Cross.”

Saffira Kiewiet, debutant zowel op de Plantsoenloop als bij Team 4 Mijl, was redelijk tevreden met een derde plek. Tussen haar en Marcella zat behalve een dikke halve minuut ook nog een dame die niet aangesloten is bij Team 4 Mijl. Hierdoor kleurde dit podium als enige niet geheel blauw. “Ik heb de hele tijd Marcella in het vizier gehad. We bleven beiden hetzelfde tempo lopen, waardoor het gat niet groter, maar ook niet kleiner werd. De laatste twee heuvels leken bij de laatste ronde te zijn gegroeid, maar dan is het nog even doorbijten,” aldus Saffira. Ze noemt de Plantsoenloop een ‘uitdagende wedstrijd, met een ontzettend leuk parcours en zeker voor herhaling vatbaar.’
Lotte de Hosson finishte op een nette vierde plek.

Halve marathon Epe: Ruime zege voor Edwin Slijkhuis
Naast de successen tijdens de Plantsoenloop, was Edwin Slijkhuis actief in zijn ouderlijke woonplaats Epe om daar solerend de halve marathon op zijn naam te schrijven (1.12.44). “Vooraf was het al duidelijk dat het een solo-race zou gaan worden. Na vier kilometer stond ik er alleen voor toen ik de koploper van de tien kilometer loste. Hij bleef lang aanklampen omdat hij dacht dat ik ook de 10 kilometer deed, dat was wel komisch.” Het tweede gedeelte had Edwin echter moeite met de opgebouwde voorsprong en het heuvelachtige terrein. “Een goede test voor dit winterseizoen. Nu nog enkele specifieke halve marathon trainingen en dan kan ik mooi een stap maken bij de City-Pier-City loop.”