Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Groningen – Afgelopen weekend ging de Plantsoenloop voor de 59e maal van start. In de lange geschiedenis van de wedstrijd werd deze vroeger ook wel omschreven als de loop over “bergen en door dalen”. Deze omschrijving werd gegeven door de toenmalige atletiekunie. Nog altijd doet het deze naam eer aan en menig Team 4 Mijl-atleet weet te vertellen dat op deze “bergen en dalen” de verschillen gemaakt worden. Opvallend was dat alle winnaars een andere tactiek hadden. Op de 4 kilometer wist winnaar Thijmen Kupers tijdens het klimmen van de berg zijn slag te slaan, waar Marlies Huigen haar concurrentie in de dalen wist te lossen. Saffira Kiewiet schreef de 8 kilometer op haar naam door zo stabiel mogelijk over het gehele parcours te lopen.

4 kilometer
Vooraf bij de start werden er twee favorieten voor de 4 kilometer genoemd. Thijmen Kupers, Nederlands kampioen 800 meter, en Wilfred van Holst , die derde werd op dezelfde 800 meter. Vanaf de start onttrokken Wilfred en Thijmen zich van het veld. Halverwege lag Thijmen zo”n 3 seconden achter Wilfred, maar meer dan 5 seconden is het niet geworden. “Ik zag dat Wilfred moeite had om tempo te houden bij de heuvel omhoog en ik wist dat de zwaarste heuvel nog moest komen. Daar zou ik mijn slag slaan om zo de winst te pakken.” vertelde Thijmen. De versnelling was zowel fysiek als mentaal de genadeklap. “Met nog 400 meter tot de finish wist ik dat de buit binnen was.” Wilfred van Holst finishte als tweede, gevolgd door oud-teamgenoot Stefan Wessel.

Maarten Hindriks werd vooraf beschouwd als een outsider voor de winst op de 4 kilometer. Na een paar weken vol goede training stond Maarten echter deze ochtend ziekjes naast zijn bed. “Helaas heb ik niet mijn vorm kunnen tonen en ben ik hier voor de derde keer net naast het podium geëindigd. Na de eerste ronde verloor ik het tempo en moest ik het met een vierde plek doen.”

Op de vijfde plek volgde de volgende 800 meter-topper en NK indoor finalist Wessel van Veenen. Wessel heeft in het afgelopen jaar vooral op zijn conditie sprongen vooruit gemaakt. Ook Thomas van Laar heeft op dit vlak zich omhoog geknokt. Wessel wist Thomas nog 10 seconden achter zich te dulden. “Vooral heuvelop wist ik voorsprong te pakken. Deze uitslag is een mooie opsteker zo vlak voor de Warandeloop”, concludeert Wessel na de finish. Thomas over zijn race: “Het is toch erg lastig om zo”n lange afstand goed in te delen”. Vlak achter Wessel en Thomas liep Jelmer Lenstra: “Ik kon mijn teamgenoten mooi in het vizier houden, maar helaas was die laatste bult voor mij net een te veel.” Jelte ter Braake had zijn 4 kilometer niet optimaal ingedeeld. Hij voelde zich redelijk fris na de finish en finishte als elfde.

Bij de dames waren er ook twee topfavorieten, beiden van Team 4 Mijl. Marlies Huigen zou het opnemen tegen Ellen Jansen. Ellen, die zich de laatste tijd goed heeft voorbereid op de lange afstanden, wist tijdens de afdalingen telkens een klein gaatje te slaan met Marlies. Marlies is echter geen onbekende op de cross en wist feilloos gebruik te maken van Ellen als doelwit op de rechte stukken tussen de heuvels in. Na wat gewissel van koppositie sloeg Marlies in de tweede ronde toe en liet Ellen achter. De strijd werd beslist in het voordeel van Marlies en Ellen finishte als tweede.
Als vierde kwam Carlijn Wagenaar over de finish. “Mijn doel was om sneller en vlakker te lopen dan vorig jaar.” Met haar eindtijd van iets meer dan 16 minuten en een vierde plek is haar opzet zeker geslaagd. Lea Jurdzinski had op deze 4 kilometer, wat 10 maal haar wedstrijd afstand is, geen grote plannen. Met een stabiele race was ze zeer tevreden en genoot ze van de wedstrijd sfeer.

8 kilometer
Als “Saffira Kiewiet 2.0″ kondigde Saffira zichzelf aan bij de kick-off van het team in oktober. Deze 2.0-versie liep met volle overgave een erg strakke race. Compleet in controle over de race liep ze met grote voorsprong de laatste ronde in. Ze liep dan ook zonder problemen naar plek 1.0 toe in een tijd van 29:59. Jolien de Waard wist ook het podium te behalen, maar mistte op luttele seconden de zilveren plak. Met haar eindtijd van 30:47 finishte ze drie seconden achter haar voorganger.

Bij de mannen was er een sterk veld aanwezig. Met Edwin Slijkhuis en Fabian ten Kate als troeven voor Team 4 Mijl en rookie Simon Vos als outsider. De tegenstand kwam van Arjan Marchand uit Groningen. Halverwege liep Edwin 5 seconden achter Marchand, maar deze achterstand groeide net genoeg in de derde ronde, waardoor Edwin uiteindelijk zijn meerdere moest erkennen in Arjan. Ondanks de tweede plek was Edwin erg te spreken over zijn prestatie: “Mijn eindtijd van 26:26 is 25 seconden sneller dan ooit. Dat betekent dat de vorm groeiende is!”

Fabian ten Kate had als doel om te strijden voor de winst. Helaas lukte dit vandaag niet. “Op een gegeven moment is het toch lastig om door te zetten als je ziet dat de winst niet meer mogelijk is. Ondanks deze tegenvaller staat deze wedstrijd in het teken van de Zevenheuvelenloop en kan ik het niet anders zien dan een prima training in de aanloop daarvan.”

Simon Vos liep met een opdracht: “Deel deze 8 kilometer zo vlak mogelijk in” Het klinkt gemakkelijk, maar op een heuvelachtig parcours als dit overschat je jezelf toch vrij snel. Na de eerste vier kilometers strak in 3 minuten en 40 seconden te hebben verdeeld merkte ik dat ik toch te hard van start was gegaan. De laatste 4 kilometer had ik wat meer verval wat ik zelf jammer vind.” vertelt de nog onervaren Simon. Zijn eindtijd van 28:55 leverde hem wel een knappe vijfde plek op.