Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Nijmegen – Zondag 20 november stonden Henk Kramer, Fabian ten Kate en Saffira Kiewiet aan de start van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. De 33e editie van deze klassieker was onstuimig te noemen. Evenals vorig jaar stond er een harde wind, die de lopers vooral op de eerste vijf kilometer tegen hadden. Het tweede gedeelte van de race, met de beruchte heuvels van de zevenheuvelenweg, stond de wind redelijk gunstig en ook de laatste kilometers naar beneden kon er tempo worden gemaakt. Saffira liep een sterke en opbouwende race en finishte als 17e vrouw in 56.26. Zij was dan ook zeer te spreken over haar prestatie: “”Ondanks een matige eerste 5 kilometer toch bijna een minuut van m”n pr af!””.

Henk startte voor het eerst in Nijmegen en had het lastig in de heuvels. Hij liep de eerste paar kilometers samen met Fabian in een groep, en kon daarna iets opschuiven in het veld. Halverwege kreeg hij zware benen van het afwisselende stijgen en dalen. De laatste kilometers kon hij zich herpakken en sterk finishen. Fabian liet na een paar kilometer het tempo tegen de wind in wat vieren en liep halverwege op zo”n 100 meter van Henk. In het middenstuk ging Fabian beter draaien en kon hij profiteren van de lange afdalingen. Hij schoof wat naar voren in het veld en kwam weer dichter bij Henk in de buurt. Vanaf 12 kilometer probeerde Fabian een aantal keer door te versnellen, maar kreeg hij wat pijnscheuten. Toch kwam hij steeds dichter bij Henk, zodat het een spannende finish werd.

Fabian vertelt over de laatste kilometer: “”Het gat met Henk werd steeds kleiner en met nog 500 meter te gaan kwam ik vlakbij. Op 300 meter had Henk me door en plaatste hij een harde versnelling. 50 meter voor de lijn kwam ik er toch nog langs, maar hier bleek Henk”s sprintachtergrond, want hij wist dit nog te pareren””. Zo kwam Henk als eerste over de finishmat in 50.26, gevolgd door Fabian, ook in 50.27. Echter bleek Henk ��n seconde eerder te zijn gestart, en kregen de heren dezelfde netto tijd van 50.24 toebedeeld. Zij finishten respectievelijk als 45e en 46e in deze sterk bezette wedstrijd.