Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Tijdens het pinksterweekend liepen atleten van het team op zaterdag in Hoorn tijdens wedstrijden van het nationale baancircuit. Zondag en maandag werd gestart in Groningen tijdens het NSK.

Zaterdag

400 meter
Op de 400 meter kwamen Wendy Koolhaas en Fokelien Vlietstra in actie. Beiden kwamen nog niet goed uit de verf. Wendy finishte met 59.96 net onder de minuut. Fokelien, net hersteld van een hamstringblessure, eindigde met 62.11 ruim boven de 60 seconden.

800 meter
Marieke van der Wal liep een overtuigende 800 meter in de tweede serie. Teamgenootje Olga Muller haasde de serie, waarna Marieke het in de tweede ronde alleen moest doen. Dit deed zij uitstekend in 2.14.07. Haar tweede tijd ooit. Wilmke Boersma liep in dezelfde race 2.20.51

In de snelste serie liep Adrienne Herzog met 2.06.12 naar een nieuw persoonlijk record. Zij werd derde achter de sterk lopende Yvonnne Hak en Machteld Mulder.

Bij de mannen maakte Jasper Sinnema met een persoonlijk record zijn debuut voor het team. Gegangmaakt door Sybren Mulder verbeterde hij zich met twee seconden tot 1.56.13. In de snelste serie miste Sjors Kampen de overwinning op één tiende seconde, nadat hij in de laatste meters nog veel terrein wist goed te maken. "Tactisch slecht gelopen, ik had meer voorin moeten zitten" was zijn teleurgestelde reactie na afloop. Victor Bouwman werd in dezelfde serie zevende in 1.53.31. 1500 meter
Ook een persoonlijke record viel te noteren voor B-junior Mart Sytsema. Hij zette zijn goede seizoensopening van woensdag voort door nu wel onder de 4.10 te lopen. Met sterke lopers om zich heen wist hij tot 4.08.93 te komen. Olfert Molenhuis kon zijn goede trainingen nog niet omzetten in een ijzersterke prestatie. Met 3.56 leverde hij een degelijke race af, waarbij de scherpte echter nog ontbrak.

Zondag

400 meter
Tom Kraai liep op het NSK de 400 meter. Hij liep zijn serie in 51.13, waarmee hij zich kwalificeerde voor de halve finales. Deze liet hij echter aan zich voorbij gaan. Kort na een hamstring blessure meerdere keren lopen leek hem geen goed idee. Linda Swart verdedigde haar titel van vorig jaar met succes. Na een matige 61.13 nam ze met 60.04 de gouden medaille mee naar huis.

1500 meter
Na ruim 1400 meter op kop te hebben gelopen moest Sybren Mulder in de laatste meters het hoofd buigen voor Leon Ineke. Sybren die voortvarend was gestart, was net niet in staat om Ineke los te lopen ondanks dat deze een klein gaatje moest laten na anderhalve ronde. In de slotfase bleek hij te sterk voor de moegestreden Sybren. "Je weet dat je kunt verliezen als je van kop af gaat, jammer maar het is niet anders" was Sybrens nuchtere reactie na afloop.

Maandag

200 meter
Na de 400 meter van zondag trad Linda Swart nu aan op de 200 meter. Ze moest deze drie keer lopen alvorens ze haar zilveren medaille mocht ophalen. Via 27.01 in de series, verbeterde ze zichzelf via 26.87 tot 26.77 in de finale.

400 horden
Stijn Hoogwout startte het seizoen met een race over 400 horden. Hij was goed op weg, maar op de negende horde kwam hij hard ten val. Gelukkig hield hij hier niet meer dan een paar forse schaafwonden aan over.

800 meter
De 800 meter beloofde het spektakel van de dag te worden, met vijf deelnemers uit het team. Een spektakel werd het zeker, met een verassend podium als gevolg. De race werd verrassend gewonnen door Nout Jansen (Tartletos) die met 1.52.67 zichzelf drie seconden verbeterde.

De race werd hard geopend door Victor Bouwman. Hij wilde zichzelf testen door hard te starten, na een doorkomst in 53 seconden moest hij in de laatste bocht zijn inspanningen bekopen met een ineenstorting. Hij finishte uiteindelijk als vierde. Martin Oude Alink pakte in het spoor van de winnaar zilver en een persoonlijk record van 1.53.04. Stefan Wessel evenaarde zijn PR (1.54.40), terwijl Jasper Sinnema en Wilfred van Holst zich volledig stuk liepen op het tempo van Victor en finishten in respectievelijk 1.57 en 1.59.