Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zaterdag om 14:00 startte in Harderwijk de 1/2 marathon in koude en winderige weersomstandigheden. Na een zeer snelle tijd op de 10 kilometer van Schoorl, 30:41 (PR), en de halve marathon van Venlo in het verschiet had Olfert Molenhuis besloten toch voor de 1/2 marathon te gaan. Het plan was om de 1e 10 km rustig en de laatste 10 snel te lopen! Na een zware week van ongeveer 160 km en flink wat tempo”s ging Olfert van start.

"Er stond veel wind dus ik besloot lekker in de luwte te lopen van de koplopers die vorig jaar 1.13 liepen en dacht hiermee het goede tempo te lopen voor de 1e 10 km. Mijn horloge had ik verkeerd ingedrukt dus geen idee wat voor tijd ik liep in de 1e km dus ik besloot maar op gevoel te lopen. Mijn benen voelde nog wat vermoeid maar het tempo voelde gemakkelijk aan dus ik dacht we dat we op tempo 33 minuten liepen, wat achteraf dus 32 min was. De eerste ronde viel de Belg die uiteindelijk 3e werd af en de 10 km loper finishte vlak voor mij en de ander koploper.

Fransua Woldemariam een goede veteraan die 1.02 op de halve en 28 min op de 10km heeft gelopen vergiste zich en liep naar de rechts de finish terwijl hij naar links moest voor de tweede ronde. Ik besloot even te wachten, want ja het was een trainingswedstrijd. Ik liep in een lange broek en shirt met lange mouwen. Toen Fransua weer bij was gekomen besloot ik te versnellen, misschien kan hij nog wel me komen en me dan tegen de wind in helpen de laatste 5 km dacht ik. Na mijn versnelling moest hij er echter al snel af en bleek ik het alleen te moeten doen, mijn benen voelen nog steeds vermoeid maar probeerde vooral ontspannen door te lopen en het juiste ritme aan te houden.

In de laatste ronde maakte we nog een extra rondje om de volledige afstand van 21 km compleet te maken. De laatste 5 km stond er een sterke wind maar hier kwam ik nog aardig gemakkelijk tegen in, vooral ontspannen blijven dacht ik maar mijn hamstrings voelde minder ontspannen. Dit denk ik nog steeds van de vele km en de 200tjes van vorige week.
Op naar de finish, door het dorp Harderwijk, vlak bij het Dolfinarium dwars door de binnenstad, mooi stukje nog steeds erg ontspannen. Ik zag de klok en was verbaast want deze stond op 1.06.11! Ik dacht dit klopt niet zo snel voelde het niet, de wind en de omstandigheden, de manier van lopen…. Dit kan niet! Klopt het parcours wel? Ja zeggen ze officiële KNAU wedstrijd 3 x nagemeten? Ik kan het nog niet helemaal geloven! Dit is een PR met bijna een halve minuut. Ik had hier gewoon met gemak onder de 1.06 kunnen lopen, had ik niet gewacht op Fransua."

Dat gevoel en werkelijkheid ver van elkaar af kunnen zitten blijkt wel weer. En enkel de focus leggen op tijden kan soms te beperkend werken. Een zeer mooie en onverwachte prestatie zonder te forceren voor Olfert, die ook met fris gevoel en een hoop zelfvertrouwen richting zijn volgende wedstrijd, de halve van Venlo, kan gaan.