Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

In een wedstrijd waar dankzij een onduidelijke bewegwijzering de deelnemers aan de 10 kilometer race slechts 8,8 kilometer liepen, werd er op de marathon in Utrecht onder koude en regenachtige omstandigheden wél exact 42,195 kilometer gelopen. Olfert Molenhuis kwam aanvankelijk naar Utrecht om deze afstand te winnen en wist uiteindelijk zilver te bemachtigen in een tijd van 2.19.53. Hij moest zijn meerdere erkennen in de Oekraïner Aleksandr Babaryka die ruim een halve minuut voor Olfert over de streep kwam.

Samen met onder andere deze Babaryka vormt Olfert vanaf de start een kopgroep. Nadat Olfert voor het grootste deel het kopwerk voor zijn rekening heeft genomen komen de mannen halverwege door in 1.07.37. De tweede helft wordt echter een stuk zwaarder. Olfert kan tot op drie kilometer voor de finish samen met Babaryka het tempo maken maar moet daarna lossen. Het hoge tempo van de Oekraïner in combinatie met wat pijntjes doen Olfert uiteindelijk de das om.

Ondanks het zilver en de eerste plek bij de Nederlanders was er na afloop bij Olfert teleurstelling te bespeuren. In zijn derde marathon had hij gehoopt harder te kunnen lopen, maar een niet optimale voorbereiding, door wat kleine pijntjes, belemmerde hem om een snelle tijd neer te kunnen zetten. Toch ziet hij deze marathon als een steady race, en hoopt hij met wat rust weer toe te kunnen werken naar snellere tijden in het zomerseizoen.

Interview Olfert na marathon (door Losse Veter):