Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op 12 oktober tijdens de 4 Mijl van Groningen verdedigde Olfert Molenhuis (31) voor het laatst de kleuren van Team 4 Mijl. Daarmee kwam een eind aan de tienjarige succesvolle samenwerking met trainer Eddy Kiemel. Deze samenwerking kende deze zomer met deelname aan de marathon op het Europees kampioenschap zijn hoogtepunt. Olfert gaat zich op andere zaken richten, bijvoorbeeld het opvoeden van zijn eerste kind dat eind dit jaar wordt verwacht.

Tien jaar geleden kwam Olfert als redelijk middenlange afstandsloper in Groningen trainen na het wegvallen van de trainingsgroep in zijn woonplaats Assen. Ondanks dat zijn tijden op acht- en vijftienhonderd meter het vermelden waard zijn (1.54.85/3.54.06) was de weg naar de nationale top ver weg. Omdat hij goed met ritme wisselingen kan omgaan en over een gedegen hordentechniek beschikt, besluit hij zich te richten op de 3000 meter steeple. Op deze afstand weet hij de weg naar het NK-podium wel te vinden. Tussen 2006 en 2011 krijgt Olfert in het Olympisch stadion 5 maal een medaille omgehangen (4xzilver; 1xbrons). Terecht of onterecht, altijd staat er iemand boven hem. Daarnaast is er een andere barrière die hij niet weet te slechten. Jarenlang is het doorbreken van de 9 minuten grens het doel, maar jaar na jaar zijn het ook enkele seconden die hij daarvoor te kort komt. De tijd is aangebroken voor nieuwe uitdagingen.
Omdat hij lange duurtrainingen goed verteerd en met uitstapjes naar de halve marathon goed uit de voeten kan, wordt er een plan gemaakt om in het voorjaar van 2011 in Utrecht te debuteren op de marathon. Een groot deel van zijn voorbereiding vindt plaats in de Verenigde Staten (Fresno) waar op dat moment zijn zusje Marrijtje en goede bekende Paul Zwama studeren. Naast hard en veel trainen is een fraaie bijkomstigheid van deze trip dat Olfert zijn aanstaande vrouw Charlene leert kennen. Fitter, frisser en scherper dan ooit keert hij na drie maanden terug op vaderlandse bodem om de klassieke afstand te bedwingen. Na een spannend gevecht met Michel Butter wordt hij nipt tweede (2.18.21) in de domstad, maar de weg lijkt op te liggen voor kwalificatie voor een internationaal toernooi in de komende jaren.

In 2014 werd dit een feit toen Olfert in Rotterdam voldeed aan limiet voor het Europees kampioenschap in Zurich. Na duizenden trainingskilometers is het doel behaald. In aanloop naar dit toernooi sleept hij tijdens het NK in Amsterdam op de 10.000 meter zijn eerste nationale titel binnen. Dit betekent niet alleen zijn eerste titel, maar ook zijn eerste gewonnen eindsprint. Patrick Stitzinger was het slachtoffer. Eenmaal in Zurich liet hij zich eveneens van zijn beste kant zien door op het loodzware parcours in de Zwitserse stad als 36ste te finishen. De cirkel is rond, de puzzel is af. Na jaren trainen heeft Olfert zich opwerkt van een 800 meter loper naar een verdienstelijk marathonloper. Zijn carrière is fantastisch. Hij kan zich op gaan maken voor een leven zonder topsport.