Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het NK-10 kilometer vond dit jaar voor de zesde keer plaats in Schoorl. Van 2005 tot 2008 en in 2014 vond het NK ook plaats tijdens de zogenaamde Groet uit Schoorl Run. Een meewegend aspect hiervoor is het snelle en bosrijke parcours dat erg geliefd is bij de atleten. Voor de wedstrijd waren ook een aantal internationale atleten aangetrokken die de spanning van het toekijkende publiek moest doen toenemen. Deze atleten deden niet mee voor de NK-uitslag.
Team 4 Mijl was present met acht atleten en coach Fokie Cnossen.

Senioren mannenrace
Welgeteld vier mannen van Team 4 Mijl stonden aan de start van het NK. Van deze mannen was Frank Blikslager vooraf op papier de sterkste. Hij liep de eerste vier kilometer goed mee van voren maar moest daarna een tandje terugschakelen. In de laatste anderhalve kilometer wist hij weer een tandje bij te schakelen en ex-Team 4 Mijl atleet Olfert Molenhuis terug te pakken. “Het was niet goed, maar het was ook niet slecht vandaag”, aldus een onverschillige Frank die uiteindelijk zeventiende Nederlander werd in 30:39.
Ruim twee minuten later kwam Edwin Slijkhuis over de finish. Edwin had een slechte start en zat daar al redelijk ver van achteren. Toen hij dit achter zich had gelaten, kwam hij in een groepje terecht dat eigenlijk net iets te langzaam voor hem ging. Edwin pakte de 45e plaats in een tijd van 32:31. Edwin: “Mijn race was niet perfect en ik kwam eigenlijk te fris over de finish. Na al de goede trainingen van afgelopen tijd had ik toch graag iets harder gewild.”
Ook Fabian ten Kate en Tom Nuijen namen namens het team deel aan de wedstrijd. Fabian finishte als 54e in 33:01. Een beetje sneller dan dat hij vorige week in Hengelo was. Tom finishte als 87e in een tijd van 34:18, wat zeker een knappe prestatie is omdat Tom tot voor kort een schouderblessure had en daardoor enige trainingsachterstand opliep.

Senioren vrouwenrace
De rekenkundigen onder u zullen reeds hebben opgemerkt dat er dan ook vier vrouwen aan de start zouden hebben moeten staan. En dat is correct. Marcella Herzog, Stefanie Bouma, Saffira Kiewiet en Marrijtje Molenhuis mochten zich met de rest van Nederland gaan vergelijken.
Marcella had als plan ingesteld om een top-5 klassering te behalen met een tijd in de 33 minuten. Helaas had ze vandaag haar dag niet en werd ze zevende in 34:26. Na de sterke race in Apeldoorn vorige week, kon ze het vandaag helaas niet waarmaken. Marcella: “Ik kan heel kort zijn: Ik ben niet tevreden. Snel vooruit kijken en op naar nieuwe doelen!”
Stefanie kijkt echter heel positief tegen haar race aan. Ze kon lekker racen in de tweede groep en ging een mooie strijd aan met haar directe concurrentes. De versnelling van haar directe concurrentes kon ze uiteindelijk niet meer bijbenen, maar ze werd desalniettemin keurig twaalfde in 35:01. “Ik ben tevreden over vandaag en heb weer een stapje kunnen maken”, aldus een goed gestemde Stefanie.
Marrijtje finishte als 39e Nederlandse net onder de 40 minuten (39:55).
Saffira liep haar laatste wedstrijd voor Team 4 Mijl in Schoorl omdat ze haar carrière als leraar niet meer goed kan combineren met topsport. Ze zal wel verder gaan met hardlopen en voor haar fans nog regelmatig een aantal rondjes op de atletiekbaan van Groningen Atletiek lopen. Daar zal ze ook zeker tijd nemen om de nodige handtekeningen uit te delen. Saffira finishte haar laatste wedstrijd als 41e in 40:00.