Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op dag 2 van het Nederlands indoor kampioenschap voor junioren heeft Anouk Trooster op de 800 meter voor A junioren de derde plaats behaald. Niek Blikslager (4de) en Jolien de Waard (5de) strandde respectievelijk op de 1500 meter en 800 meter voor B junioren net naast het podium. Voor Chiljen Velvis (11de) was er op de 1500 meter bij de A junioren een plaats weggelegd in de middenmoot.

Vooraf was al duidelijk dat het voor Anouk Trooster geen gemakkelijke opgave zou worden. Gedurende de series bleek al dat er meerdere kandidaten waren voor de podiumplaatsen. Na een rommelige start waarbij ze bij het uitkomen van de bocht achterin het veld terecht kwam, moest ze de eerste twee rondjes veel goed maken om de aansluiting te vinden. Toen de twee favorieten Marije Wever en Marjolein van Marrewijk in de voorlaatste ronde versnelde, verloor Trooster wederom de aansluiting. Achter de winnende Wever vocht Trooster zich naar de derde plaats. Hiermee was ze gezien het wedstrijdbeeld tevreden, maar merkte tevens op dat het deze zomer sneller moet om een serieuze poging naar de outdoor titel te doen.

Een andere kanshebber op het podium, maar dan bij de B junioren was Jolien de Waard. Met haar overtuigende optreden in de series, leek De Waard een gevaarlijke outsider. Vooraf was zij samen met coach Van Weeren overeengekomen dat zij snel zou starten, omdat zij was ingedeeld in baan één en het insluitingsgevaar voor wilde zijn. Zo geschiedde, met als gevolg dat De Waard de eerste twee rondjes de kop van de wedstrijd aanvoerde. Na 500 meter liet zij zich verrassen doordat haar concurrenten uit haar rug weg versnelde en kwam zij op de vijfde plek te lopen. Ondanks verwoede pogingen in de laatste ronde, was dit ook haar eindklassering. Met een licht gevoel van onbehagen, keek zij terug op de wedstrijd. "Ik had graag willen zien hoe het was gegaan als ik zelf het initiatief tot versnellen had genomen", aldus De Waard. Niek Blikslager maakte aan het eind van de middag in de voor hem door crosswedstrijden gekenmerkte winter, zijn opwachting op de 1500 meter. In een race gedomineerd door twee jongens met tevens een snelle 8oo meter in de benen en een atleet met een persoonlijk record van ruim onder de 4.10, liep Blikslager het grootste deel op de vierde plaats. In de slotfase probeerde hij een beslissing te forceren, maar toen bij het ingaan van de laatste ronde werd bijgeschakeld, moest Blikslager zijn meerdere erkennen. Met opgeheven hoofd verliet hij het sportcentrum. Over twee weken is de nationale crosstitelstrijd, waar hij zijn piekmoment deze winter heeft gelegd.

Eerder op de dag was eveneens Chiljen Velvis in actie gekomen op de 1500 meter. Hij liep in de B-finale van de A junioren en nam na het startschot het initiatief in handen. Vrij snel werd de kop overgenomen, maar na een spannend gevecht om de tweede plaatst, finishte Velvis nipt als derde in een nieuw persoonlijk record van 4.22.39. Het was voor Velvis de derde keer deze winter dat hij zijn persoonlijk beste tijd verbeterde, een signaal dat hij op de goede weg is.