Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Dit weekend worden de Nederlandse indoor kampioenschappen voor junioren in Apeldoorn gehouden. Team 4 Mijl levert dit jaar een gezelschap van een vijftal die een gooi gaan doen naar de medailles.

Zaterdag verscheen Jolien de Waard als eerste op de piste voor haar serie 800 meter meisjes B. Op papier hoort zij bij de snellere uit haar serie, dus lag het in de lijn der verwachting dat zij zich zou plaatsen voor de finale van zondag. De wedstrijd ontaarde zich in een boemeltje waarbij De Waard steeds alert het overzicht leek te houden. Toch liet zij zich tweehonderd meter voor de meet verassen en wegduwen, maar repareerde de schade snel en met een overtuigende versnelling liep ze naar een tweede plaats wat haar rechtstreekse toegang voor de finale verschafte. In de finale liggen er mogelijkheden tot het behalen van een medaille, maar dan zal ze zich waarschijnlijk geen tactische fouten kunnen permitteren. Na de meisje B, kwamen de junioren A in de baan met in de gelederen Anouk Trooster. Trooster won vorig jaar het NK bij de B junioren en met haar krachtige eindschot leek een finaleplek een formaliteit. Dit bleek ook het geval want ze plaatste zich overtuigend door als tweede te finishen in haar serie. De serie werd gewonnen door Marije Wever die met een sterke laatste ronde indruk maakte. Met o.a. concurrentie van Wever en favoriet Marjolein van Marrewijk zal een medaille voor Trooster niet gratis zijn, maar wanneer zij scherp en attent blijft, lijkt niets onmogelijk.

De zaterdag werd afgesloten door Anouk Everts die in actie kwam op de 3000 meter. Door het wegvallen van enkele dames, waaronder de kampioen van verleden jaar Elisa de Jong, bleven er vier dames over waardoor de medaille kansen voor Everts significant toenamen. Al gauw bleken Marlin van Hal en Celine de Wild de sterkste van het veld en sloegen een gat. Daarachter voerde Everts een hevige strijd met Karina Willems van AV Rijssen. Met een kilometer te gaan brak Everts en er ontstond een verschil wat niet groter werd dan 10 meter. Ze vocht zich terug en met 300 meter voor de finish zat ze in de slipstream van Willems. Helaas miste ze de kracht voor een eindsprint en moest ze genoegen nemen met de vierde plaats.

Op zondag komen naast de meiden die 800 meter finales gaan lopen ook Niek Blikslager en Chiljen Velvis in actie. Blikslager doet bij de jongens B mee op de 1500, Velvis bij de jongens A. Wellicht kunnen zij voor een verrassing zorgen.