Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op het Nederlands indoorkampioenschap hebben zowel Marit Dopheide als Wilfred van Holst een zilveren medaille behaald. Dopheide kwam vier tiende tekort voor goud op de 400 meter, op de 800 mannen lag Van Holst lang op titelkoers, maar werd in de laatste meters voorbij gestreefd.

Tijdens de kwalificatie ronden had Dopheide indruk gemaakt door behoudend, doch gecontroleerd te lopen. In de finale zou het een ander verhaal worden, wanneer ze af moest zien te rekenen met de Amsterdamse Nicky van Leuveren. Bij het verlaten van de eigen banen op het honderdvijftig meter punt had Van Leuveren een kleine voorsprong op Dopheide. Tot de laatste bocht leek ze makkelijk te volgen, maar moest de laatste honderd meter haar meerdere erkennen. "Een tweede plaats was vandaag het hoogst haalbare en met een nieuw persoonlijk indoor record van 54.64 ben ik vrij gelukkig", aldus Dopheide.

Was de 400 meter vrouwen een overzichtelijke schouwspel, de eindstrijd op de 800 meter voor mannen werd gekenmerkt door een overvloed aan nervositeit en positiewisselingen. Na nog geen twee ronden vond Wilfred van Holst het genoeg en schroefde het tempo fors omhoog. Tot het laatste rechte stuk leek hij op de titel af te stevenen, maar zag de Nijmegenaar Maarten van Baardwijk met een ultieme krachtsinspanning in de laatste meters passeren. Het kon de pret voor Van Holst niet drukken. "Met coach Van Weeren had ik deze tactiek uitvoerig besproken en wanneer het dan zo uitpakt is dat schitterend". Groot was het contrast met Victor Bouwman. Vooraf was het alleen de titel waar hij genoegen mee zou nemen, maar de favorietenrol leek hem niet te passen. Na een onrustige eerste zeshonderd meter, verloor hij de laatste ronde de aansluiting en totaal gedesillusioneerd kwam hij dribbelend over de finish. Met de handen voor het gezicht stortte hij op het mondo, beseffende dat er een kans was verkeken.

De laatste Team 4 mijl troef die op de piste verscheen was Stefan Wessel. Met erkende 1500 meter specialisten als Rene Stokvis, Wouter de Boer en oudgediende Ate van der Burgt, had hij over tegenstand niet te klagen. In een door Stokvis hard gemaakte race, trok Van der Burgt uiteindelijk aan het langste eind en kwam Wessel als zesde over de streep. Ondanks dat hij ver weg bleef van de medailles, was het toch de voldoening van het nieuwe team indoor record, wat de boventoon sloeg.