Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op de finale dag van het NK waren Thijmen Kupers en Suzanne Voorrips de smaakmakers voor het team. Vooraf was Thijmen de te kloppen man en Suzanne op papier een zilveren positie waard. Het resultaat was voor beiden dan ook maximaal met respectievelijk goud en zilver op de borst.

800m van Thijmen
Vooraf werd er druk gespeculeerd wat de tactieken zouden zijn van de finalisten. Na 50m was het overduidelijk wat het scenario zou zijn. Er word zo hard mogelijk gelopen en de sterkste man komt daarbij als eerste bij de finish. Thijmen was degene die hierbij zijn favorieten rol oppakte en het tempo aanvoerde. Na 150m ontstond er al een klein gat met de achtervolging. “Na zo”n 500m keek ik stiekem op het grote scherm en zag ik dat ik al een behoorlijk gat had met de concurrentie. Op dat moment verbaasde ik me er even over en vervolgens dacht ik: kop op jonge, je moet nog 300m! Pas in de laatste bocht durfde ik weer om te kijken en zag mijn voorsprong. Ik wilde ook een goede tijd lopen, dus heb ik nog even hard aangezet en finishte ik wederom in een snellere tijd dan gisteren. Nederlands kampioen worden blijft gewoon iets waar je niet echt aan went en dat is maar goed ook. Het blijft speciaal!” Thijmen liep solo naar 1.47.81 wat een 14e europese prestatie is op dit moment.

800m van Suzanne
Suzanne Voorrips liet tot de laatste meters de fans in spanning. Met een vliegende start in de slipstream van regerend kampioene Sanne Verstegen liep ze 450m mee. Vervolgens was Sanne toch nog een maatje te groot voor Suzanne en de rest van het veld en liep zij solo naar de overwinning. Veel spannender was de strijd om het zilver en brons. Met nog 200m te gaan was het Suzanne die op zilveren positie lag, maar haar opgebouwde voorsprong werd met elke meter die ze aflegde alsmaar kleiner. Met nog 100m te gaan had de concurrentie in de vorm van Ashley Melcherts en Marije Wever het gat gedicht met Suzanne. 1 van deze 3 dames zou het podium missen. Even leek het erop dat Suzanne voorbij gesneld ging worden, maar plots reageerde ze op de figuren naast haar en hield ze in de bocht de meiden aan de buitenkant. Op 50m hield Suzanne nog stand, op 30m ook nog en op de finish was haar voorsprong er nogsteeds!! Zilver! “Deze zilveren medaille is de ultieme afsluiting van een fantastisch indoor seizoen!”, aldus Suzanne.

<1500m van Maarten
“Hoe geweldig de kwalificatie van gisteren was, zo zuur was de nasmaak van de finale vandaag.” verteld Maarten Hindriks. “Er was een behoorlijk niveau verschil tussen mij en de andere finalisten op papier, maar daar wilde ik me niets van aantrekken. Een tijd van onder de 4 minuten was het doel. Na 1000m verrekte ik echter iets in mijn kuit en vanaf dat moment was het klaar. De ronde tijden liepen plotseling op van 32 naar 36 en daarmee eindigde ik helaas als 8e in de finale van de 1500m.” Voor Maarten was dit zijn allereerste senioren finale en heeft zich hiermee in de kijker gelopen als finale kandidaat voor komende kampioenschappen.

<3000m van Fabian
Fabian ten Kate liep in de super snelle finale van de 3000m indoor. Van tevoren was er een limiet poging gepland voor Dennis Licht en Jesper van der Wielen. Voor Fabian liep het vandaag niet zoals gepland. Het kostte teveel moeite om het tempo hoog te houden en helaas finishte hij als 11e.