Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zaterdag werden de series gelopen van het Nederlands kampioenschap indoor atletiek. Team 4 mijl was rijk vertegenwoordigd op diverse afstanden. Uiteindelijk was het een viertal atleten dat zich wist te plaatsen voor zondag, de finaledag.

Op de 400 meter plaatste Marit Dopheide zich zonder al teveel kleerscheuren in eerste instantie voor de halve – en later voor de finale. Voor haar gaat het toernooi morgen echt beginnen. In de schaduw van Dopheide kwam Marieke van der Zee niet in haar ritme en strandde in de series. Bij de heren liep Pascal Remminga overtuigend in de series, maar liet zich kinderlijk aftroeven in halve finale en werd uitgeschakeld. Victor Bouwman en Wilfred van Holst plaatsten zich voor de 800 meter finale. Beide kwamen uit in de tweede serie. Van Holst nam gelijk de kop en zorgde voor een strak aanvangstempo. In de slotfase wipte Bouwman en de Noord Hollander Nils Pennekamp eroverheen, maar de tijd van Van Holst was ruim voldoende voor kwalificatie. Enkele seconden daarna, kwam eveneens Jasper Sinnema over de finish. Hij werd uitgeschakeld, maar verbeterde met een tijd van 1.54.68 zowel zijn outdoor als indoor beste tijd. In serie één en drie kwamen Sjors Kampen, Stijn Hoogwout en Jesper Greijdanus in actie. Na dappere pogingen kwamen Kampen als Hoogwout tekort voor plaatsing. Voor Greijdanus was er een plaats weggelegd in de achterhoede. Bij de vrouwen was Anouk Trooster de enige Groningse deelneemster. Na haar derde plek vorige week bij de junioren van vorige week, wilde ze dit weekend een snelle tijd lopen. Na een laag aanvangstempo kon ze deze tijd als snel vergeten en haar vierde plaats was niet voldoende om tevens zondag te mogen starten.

Voor Stefan Wessel was het op de 1500 meter een hele klus om plaatsing veilig te stellen. Deze afstand is dit jaar ongekend sterk bezet en met een gering aantal finale plaatsen was het vlies tussen succes en ontgoocheling flinterdun. Lange tijd legde Wessel zijn serie lange tijd zijn wil op, wat niet kon voorkomen dat op het laatste rechte stuk nog drie man langszij kwamen. Zichtbaar opgelucht plaatste hij zich als eerste tijdsnelste voor de finale.