Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Thijmen Kupers is er zondagmiddag in geslaagd de Nederlandse titel te pakken op de 800 meter. In het Olympisch stadion van Amsterdam moest hij het opnemen tegen onder andere zesvoudig kampioen en nationaal recordhouder Bram Som. Na een trage openingsronde, versnelde Thijmen in de tweede. Niemand kon deze versnelling beantwoorden en zo liep hij onbedreigd naar het goud. “Het is fantastisch om op een kampioenschap met Bram mijn eerste outdoortitel te pakken”, sprak een vrolijke Thijmen. In dezelfde race liep Victor Bouwman eveneens mee. Voor hem waren de druiven minder zoet. Na een spannend gevecht met de Noord-Hollander Bob van der Ham greep hij net naast het brons. Vlak voor het geweld van de mannen, liep Suzanne Voorrips de vrouwenfinale. In haar eerste seniorenfinale trok zij dapper ten strijde. Op het moment dat favorieten Yvonne Hak en Sanne Verstegen de wedstrijd in handen namen, moest zij echter een gat laten vallen. Uiteindelijk werd zij verdienstelijk zesde.

In de finale van de andere middenlange afstand ging 1500 meterloper Stefan Wessel van start. Hij bungelde in een wedstrijd die pas laat op gang kwam, lang achteraan. Toen het spel op de wagen ging, mistte hij de boot en moest in de achtervolging. Enkele concurrenten wist hij nog te passeren, maar verder dan de zesde plaats kwam hij niet. Bij de vrouwen maakte Machteld Mulder een uitstapje naar de metrische mijl. In het kielzog van de favorieten kon zij lang mee. In de laatste ronde kwam zij echter te kort om een medaille te veroveren en werd vierde. “Volgend jaar weer 800”, was haar stellige commentaar. Achter haar vocht Elisa de Jong voor elke meter. Zij reikte tot de achtste plaats.

Eerder op de dag waren de lange afstandslopers in actie gekomen. Olfert Molenhuis die vorige week zijn persoonlijk record op de 5000 meter had verpulverd, trad nu aan op de dubbelde afstand. Lang kon hij mee met het trio Michel Butter, Roy Hoornweg en Ronald Schöer. Helaas brak hij in het zicht van de haven en moest genoegen nemen met plek vier. Stefanie Bouma ging van start op de 5000 meter. Dit kampioenschap had voor haar lage prioriteit, omdat zij deze zomer de voorkeur geeft aan duathlons. In de Amsterdamse hitte liep zij naar de zesde plaats.