Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op de finale dag van het NK stonden 7 atleten aan de start van Team4mijl. Daarvan wonnen 2 daarvan de nationale titel en werd er nog eens zilver toegevoegd. Een totaal oogst van 5 medailles voor de Groningers maakt dit een succesvol NK.

10km
Na het succes van Stefanie Bouma op zaterdag betrad Olfert Molenhuis om 11 uur de hoogste trede van het podium. Om 10 uur vertrok Olfert als favoriet en om 8 seconden over half 11 maakte hij zijn rol waar. Met nog 2km te gaan versnelde Olfert weg van het veld, maar werd door Patrick Stitzinger teruggepakt. Vervolgens liet Olfert zien dat ook marathonlopers kunnen sprinten, want in de laatste 100m wist hij zijn zege veilig te stellen in een persoonlijk record. Dit was de eerste nationale titel voor Olfert waarmee hij laat zien dat hij uitstekend in vorm is voor de marathon in Zürich.

800m
Op de 800m stond de 2e favoriet uit het team aan de start. Thijmen Kupers wilde zijn titel prolongeren, maar was door wat blessureleed in zijn voorbereiding niet zeker van zijn zaak. Bob van der Ham was de man die in de aanloop van het NK had laten zien in vorm te zijn en was daardoor een geduchte concurrent. Vanaf de start was het duidelijk dat het gevecht om de titel tussen Bob en Thijmen ging. Na 200m was de afstand tussen de 2 en de rest van het veld al duidelijk. Bob maakte er een harde race van. “Op verschillende momenten dacht ik, dit hou ik toch niet vol? Toch kun je op zo’n NK nog wat extra’s en bleef ik vertrouwen houden op de laatste 100m. Als favoriet heb je toch wat te bewijzen en dat geeft misschien dat kleine beetje mentale voordeel.” In een snelle race wist Thijmen te winnen in 1.47.
Bij de vrouwen liep Suzanne Voorrips de finale. In de series liet ze zien dat ze in vorm was en de strijd met de snelste vrouwen van het land aankon. Vanaf de start waren het Sanne Verstegen en Maureen Koster die het tempo maakten. Suzanne ging in de achtervolging op jacht naar een snelle tijd, maar in haar enthousiasme ging het wel heel hard. Met een eerste 400m van 60 seconden was dit haar snelste opening ooit. Dit moest ze helaas in de laatste ronde bekopen en bleef maar nipt boven haar persoonlijk record en finishte knap als 7e. “Deze finale plaats was me veel waard! Het NK is met 2 dagen hard racen dus erg geslaagd.”

200m
In de serie was Marit Dopheide overtuigend de beste. Met een tegenwind van 0.5m/s zat een limiet voor Zürich er helaas niet in. Vervolgens liep Marit de finale 200m. Ze voelde zich uitstekend en op een NK kan Marit altijd wat extra’s geven. Met een vliegende start vloog ze door de bocht en leek op weg te gaan naar een super tijd en de winst, maar een verkramping in haar hamstrings gooide roet in het eten. Ze verloor snelheid en licht hinkend kwam ze als 2e over de finish. De blessure leek achteraf mee te vallen. De zilveren medaille was hierdoor toch een lichte troost voor de snelle Groningse.

5000m
Marcella Herzog liep vroeg op de dag voor de medailles over 5000m. Jip Vastenburg was een klasse apart en liep ver voor de achtervolgende groep van 3 uit. In deze groep liep ook Marcella. Niemand wilde ook maar een halve meter geven en met 400m te gaan zette Marcelle de turbo aan. Dit bleek echter niet genoeg te zijn en met nog 200 te gaan zakte ze naar de bronzen positie om deze helaas in de laatste 100m voor een vierde plek te moeten inruilen. De jonge atlete liet echter zien dat ze over de kwaliteiten beschikt om hier in de komende jaren wel nationale medailles te winnen.

1500m
Niek Blikslager wist zich in de sterke 1500m finale goed staande te houden. Tussen de gerenomeerde namen liet Niek zien dat hij een oog had om de situaties te lezen. Na een rustige 1000m schoof Niek van achteruit door naar de voorkant van de groep. Toen hij zijn plekje had gevonden werd er door de favorieten hard versneld. Op 300m voor de finish werd Niek ingehaald door 2 atleten, maar met een sterke einsprint wist hij deze plekjes ook weer terug te winnen. Hiermee finishte hij als 6e.

Ook Elisa de Jong liep de 1500m maar deze verliep niet volgens plan. In een drukke finale kon zij geen potten breken en had nergens de rust kunnen vinden. Hierdoor heeft ze de wedstrijd niet uit kunnen lopen. “Een wijze les, maar met een hoge prijs. In een NK wil je je toch laten zien en dan is dat zuur als dat niet gaat.”

Medailles
Na het weekend zijn er 2 nationale titels en in totaal 5 medailles verdiend. Met 2 medailles heeft Marit Dopheide de grootste oogst. Stefanie Bouma haalde het zilver over de 10km en Olfert Molenhuis haalde de Nationale titel over dezelfde afstand. Thijmen Kupers verlengde zijn Nationale titel met een jaar.