Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De eerste dag van het Nederlands kampioenschap in Amsterdam werd voor Team 4 Mijl overschaduwd door de val van Marieke van der Zee op de 400 meter horden. Marieke had in de series indruk gemaakt door haar persoonlijk record met anderhalve seconde aan te scherpen tot 61.44. In de finale later op de dag lag ze op koers voor een medaille, tot het noodlot toesloeg. Na een mislukte passage van de zevende horde raakte zij uit ballans en smakte tegen de grond. “Ik lag zo goed en ik ging zo hard, dit is heel naar”, aldus een zeer teleurgestelde Marieke. Ook Inge Bootsma kwam uit op de 400 meter horden. Op haar verjaardag kon zij zichzelf niet trakteren op een finaleplaats. Zij strandde in de series.

Meer succes was er voor 800 meterlopers Thijmen Kupers en Victor Bouwman. Zij plaatste zich in stijl voor de eindstrijd van zondag. Tijdens de laatste serie liet Thijmen na een ronde een gat vallen achter Victor. Deze marge overbrugde hij later zelf, maar door deze truc speciaal was de concurrentie gezien. Hand in hand kwamen zij als nummer één en twee over de finish, genoeg voor directe kwalificatie. Bij de vrouwen plaatste Suzanne Voorrips zich voor de finale. In een toch al goed seizoen liep zij achter favoriet Sanne Verstegen naar de tweede plaats. Geen succes was er voor Rob ter Burg, Jasper Sinnema en Marlies Huigen. Ondanks verwoede pogingen slaagden zij er niet in een startbewijs voor de eindstrijd te bemachtigen.

Op de 1500 meter was Stefan Wessel goed op dreef. Zonder problemen plaatste hij zich door als vierde te finishen in zijn serie. “Ging goed ja, morgen weer ja”, was zijn nuchtere commentaar. Riccardo Sprong en Brian Kamstra streden evenzo voor finaleplaatsen. Beiden kwamen er in het sterke deelnemersveld niet aan te pas. Voor Pascal Remminga bleef het ook bij een optreden op zaterdag. Met een tijd van 50.73 op de 400 meter had hij niets in de melk te brokkelen en kon hij zijn finaleplaats van twee jaar geleden niet evenaren.