Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Vandaag begon voor vele Team4mijl atleten het belangrijkste weekend van het jaar. De NK atletiek voor senioren laat zien hoe onze Noordse atleten het doen tegen de besten van het land.

10km
Om 10 uur ’s ochtends stonden na het Wilhelmus 4 vrouwen aan de startlijn. 4 marathon vrouwen die streden voor de Nederlandse titel op de 10km met Stefanie Bouma die als 2e uit de strijd kwam. In dit kleine maar erg sterke veld wist zij zich goed te handhaven. Miranda Boonstra vertrok als snelste van de 4 en Stefanie wachtte geduldig haar kans af. Ze liep tot 5km voor het einde helemaal achteraan, maar voelde dat ze sterker was. Ze liet Andrea Deelstra al snel achter zich en liep het gat van 100m dat ze had met Kim Dillen in 4 rondes dicht. Erop en erover en op jacht naar Miranda. Die liep echter te hard om bij te halen en met een zilveren plak is Stefanie uiterst tevreden en zo ook coach Eddy Kiemel.

100m
Voor Marit Dopheide staan dit weekend 4 wedstrijden op het programma. Deze eerste dag waren de 2 rondes van de 100m. Op deze afstand hoopt Marit een basisplek voor de 4x100m vrouwen bij het EK atletiek te bemachtigen. De volgorde van de finale is hierbij van belang. Favorieten Dafne Schippers en Jamille Samuel waren tijdens de finale een klasse apart. De grootste tegenstand voor Marit was Tessa van Schagen. In de halve finale bleef Marit onder zware omstandigheden maar 0.08 seconden boven haar persoonlijke record. In de finale liep ze sterke race en liep nog eens 0.02 seconden sneller en finishte als 3e in het NK. Hiermee lijkt een plaats in de 4x100m zo goed als zeker.

800m
Op de 800m zijn 2 finaleplaatsen veilig gesteld. Suzanne Voorrips was de eerste die dit klusje wist te klaren. In dezelfde serie liep Marlies Huigen die exact hetzelfde pr als Suzanne heeft. Met Maureen Koster als gedoodverfde winnares van de serie was het knokken voor de 2e finale ticket. Suzanne zette op 500m de sprint in en moest alleen de ontketende Maureen voor zich dulden. Met grote voorsprong op de rest van het veld stelde zij in 2.12 haar finaleplaats veilig. Voor Marlies verliep de serie echter minder voortvarend. Na 500m lang de 3e stek te bezitten gingen haar laatste 300m niet volgens plan en ging de finale aan haar neus voorbij.
Bij de mannen waren de junior Bram Buigel en de favoriet Thijmen Kupers van de partij. Na de bel van de eerste ronde had Bram een goede uitgangspositie op de 2e plek. In de 2e ronde kon hij echter het tempo niet meer volgen en moest genoegen nemen met de 8ste plek. Voor Thijmen was deze serie een mogelijkheid om zichzelf wat te testen. Na blessureleed is dit de eerste wedstrijd die hij weer liep en na een rustige 300m liet hij de rest van het veld achter zich. Afgetekend won hij zijn serie en zal zijn Nederlandse titel morgen verdedigen.

1500m
Rob ter Burg en Niek Blikslager vochten tijdens de series voor wat ze waard waren. Dat ze nog junior zijn op een senioren toernooi maakte ze niets uit, want na 400m namen ze zij aan zij resoluut de koppositie over. Het tempo bleef hierdoor hoog. Met nog 400m te gaan werd er door de favoriet Mark Nouws en Tjerk Conijn hard versneld. Niek kon het tempo goed volgen, maar Rob moest helaas een gat laten vallen. Door deze snelle slotronde wist Niek zich met een 5e plaats als tijdsnelste te plaatsen voor de finale. Rob werd in dezelfde serie 7e, maar kon niet ontevreden zijn. De vechtlust van beide junioren biedt perspectief voor de toekomst