Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op de eerste dag van het Nederlands kampioenschap indoor in Apeldoorn wisten Thijmen Kupers en Wilfred van Holst zich te plaatsen voor de finale 800 meter, die gelopen wordt op zondag.
Zowel Thijmen als Wilfred maar ook Team 4 Mijler Jasper Sinnema streden in dezelfde serie om de felbegeerde finaleplekken. Van elke serie gaan de nummers een en twee door, aangevuld met twee tijdssnelsten van alle deelnemers.
Thijmen, favoriet voor de titel en recentelijk zowel de EK outdoor als WK indoor limiet gelopen, won zijn serie eenvoudig in 1.48.34. Achter hem was er grote strijd om de tweede plek. Wilfred kon rechtstreekse plaatsing voor finale echter niet afdwingen met zijn vierde plek. Zijn tijd van 1.54.69 was daarentegen voldoende om als laatste tijdssnelste naar de finale te gaan.
Jasper Sinnema kon in deze serie geen potten breken en strandde achterin het veld.

Bij de dames plaatste Danaid Prinsen zich rechtstreeks voor de finale 800 meter. De indoor juniorenkampioen op de 400 en 800 meter, vorig jaar goed voor het zilver bij de senioren, liep vrij simpel naar een tweede plaats in haar serie. De winnares van haar serie, Sanne Verstegen, ging er in haar eentje vandoor. Zij trachtte nog de WK indoor limiet te slechten maar bleef hier met 2.03.44 net een halve seconde boven. De winnares van het goud lijkt hierdoor morgen al bepaald, maar voor Danaid is er zeker uitzicht op een medaille.
Jolien de Waard strandde in haar serie in de achterhoede waarmee het NK voor haar exit is.