Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De verharde wegen in lichtstad Eindhoven vormden zondag het decor van het Nederlands Kampioenschap Marathon. Drie atleten van Team 4 Mijl atleten stonden hier aan de start, te weten Olfert Molenhuis Stefanie Bouma en Joris Kampen.

Het gure weer gooide voor veel atleten roet in het eten om over 42,195 kilometer snelle tijden neer te zetten. Daar het ook een nationaal kampioenschap betrof, was het voor de meeste Nederlandse atleten vooral strijden om de podiumplaatsen.

Stefanie Bouma pakt zilver en bijna EK-limiet
Stefanie liet zich echter niet tegenhouden door de stromende regen en de thermometer die net niet de 10 graden aantikte om een geweldige prestatie neer te zetten.
Haar beoogde doel van 2.38 wist zij keurig te vertalen in een eindresultaat van 2.38.18 en een prachtige zilveren NK-medaille (en derde vrouw overall). Het goud was drie minuten vóór haar al weggekaapt door Andrea Deelstra.

De tijd van Stefanie betekende daarnaast slechts 18 seconden boven de individuele limiet voor het EK Marathon (2.38.00), volgend jaar gehouden in Zurich.

Olfert legt beslag op brons
Ook bij de mannen boekte Team 4 Mijl medaillesucces. Olfert kwam bij lange na niet in de buurt van zijn persoonlijk record, dat sinds 2011 op 2.16 staat, en had duidelijk meer last van de barre weersomstandigheden dan Stefanie. In Eindhoven moest hij genoegen nemen met een tijd van 2.23.06 en een bronzen plak op dit NK. Het zilver was voor ex-Team 4 Mijl”er en debutant op de marathon Paul Zwama die een verdienstelijke 2.22 noteerde.

Joris zag zich door de omstandigheden genoodzaakt halverwege het parcours te verlaten. Ondanks zijn goede voorbereiding op deze marathon viel voor Joris de race letterlijk in het water.
“Doordat ik het erg koud kreeg lukte het mij niet om het goede tempo vast te houden. Ik ben uiteindelijk verkleumd uitgestapt iets na de helft van de marathon.
Een flinke domper, maar in ieder geval wat nieuwe dingen meegemaakt op de marathon zodat ik de volgende keer weer wat meer ervaring heb,” aldus een zwaar teleurgestelde Joris na afloop van zijn race.