Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Als laatste in een rij van 5 Nederlandse Kampioenschappen was het de beurt aan de A en B junioren om de titels te verdelen. Trainers Guido van Weeren en Eddy Kiemel hadden een sterke afvaardiging naar Apeldoorn gestuurd met als inzet door technisch en tactisch goed te lopen een maximaal rendement te halen uit de mogelijkheden.

Dat tactisch goed lopen begon voor Anouk Trooster gelijk al op zaterdag in de series van de 800 meter. Ga je volle bak weg en loop je je helemaal kapot, dan win je misschien je serie, maar wordt de finale een harde dobber. Anouk liet zien al een aardig ervaren dame te worden op deze afstand en nam na de start resoluut de kop. Door gecontroleerd te lopen en de laatste 200 meter niet voluit te gaan liep zij naar 2:23.10, een 2e plaats in haar serie en goed voor de finale op zondag.
Tevens op de 800 meter, Chiljen Velvis. Lang kon hij mee in zijn serie, maar in de laatste honderden meters kwam hij wat kracht tekort en moest hij toch zijn meerdere erkennen. Met een tijd van 2:09.25, slechts 0,5 seconde boven zijn pr, mag hij toch tevreden zijn met deze mooie ervaring.

Helaas weten slechts weinig atletes de langere afstanden te waarderen. Laat dit nu wel een specialiteit zijn van Elisa de Jong. Met haar PR van 10:41.59 in eerste instantie niet snel genoeg voor goud, maar toch zeker wel voor een medaille.
In een race waarin het tempo niet heel erg hoog ligt kon Elisa zich goed staande houden tussen de "snellere dames". Met nog 5 ronden te gaan plaatste favoriete Celine de Wild haar versnelling en liep weg bij de rest van het veld. Elisa wachte nog even, om een ronde later ook haar tempo op te schroeven.
Op koers naar goud is het echter de favoriete waarvan de benen volledig vollopen en zo kan Elisa met nog 400 meter te gaan passeren en er vol overheen knallen. Enigszins verbaast en dolblij weet Elisa te finishen in 10:27.57. Een nieuw PR en wat natuurlijk veel belangrijker is als Nederlands kampioene op de 3000 meter!

Nog een kanshebber op een medaille was Brian Kamstra. Samen met Jordy Vijfschaft startte hij eveneens op de 3000 meter voor junioren B. Vanaf de start werd er in een strak tempo gelopen en zowel Brian als Jordy kunnen goed mee in de eerste groep. Na een afvalrace blijven Brian en favoriet Tom Koetsenruijter met zijn tweeën over. Kop over kop voerden zij het tempo steeds verder op en lopen al verder weg bij de concurrentie. Tot tweemaal toe probeert Brian in de laatste ronde nog iets te forceren, maar slaagt niet in deze opzet. De PR”s voor zowel nummer 1 als 2 geven wel aan dat dit een race van hoog niveau was. Brain liep uiteindelijk 8:57.15 om 8:56,63 voor de winnaar Tom Koetsenruijter. Een kleine 20 seconde later finisht ook Jordy in een PR van 9:18.72.

Bij de junioren A stonden voor team 4 mijl aan de start Wouter Ploeger en Frank Blikslager. Na een gezapige start neemt frank de leiding en loopt tot een meter of 40 weg bij de rest van het veld. Hierop versneld het pak en zo komt alles weer bij elkaar na 5 ronden. Wouter loopt hierna gecontroleerd verder en samen met Wouter Warndorff loopt hij weg bij de rest. Hierna is het stuivertje wisselen over wie de leiding neemt. Door het uitblijven van een definitieve versnelling moeten beide mannen het in een bloedstollende eindsprint uitvechten. 8:46.68 om 8:46.70. Na het raadplegen van de fotofinish wordt Wouter uiteindelijk aangewezen als Nederlands Kampioen. 2/100 voorsprong na 3000 meter, zal het ooit closer geweest zijn op deze afstand?
Met een sterk laatste deel weet Frank nog enkele voor hem lopende jongens op te rapen. In de laatste 400 meter passeert hij de nummer 3 en ligt dan op koers voor brons. Met een tijd net onder de 9 minuten weet hij dan ook brons te bemachtigen. Een erg mooie podium voor Team 4 Mijl met nummer 1 en 3.

Op de 800 meter mag Anouk Trooster voor de tweede keer aan de bak. Na de goed gelopen serie van zaterdag nu de finale. Na 400 meter op redelijk tempo in de groep te hebben gelopen weet Anouk zich naar voren te werken en los te komen van de rest. Door de laatste 100 meter nog eens vol door te trekken weet zij hier nog wat afstand te nemen en te finishen in 2:17.96. Goed voor een PR en de Nederlandse Titel op de 800 meter voor Meisjes B.

Anouk Everts weet helaas niet te verrassen. Met een tijd van 5:15.43 finisht zij ruimt boven haar PR en eindigt daarmee als 7e op de 1500 meter voor Meisjes B.

Met 3 x goud, 1 x zilver, 1 x brons en 7 PR”s op 8 atleten mag dit NK worden gezien als een ongelooflijk succes voor Team 4 Mijl. Nog nooit werden er zoveel medailles behaalt op een NK junioren A/B.