Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Apeldoorn – Het NK indoor in Apeldoorn is de wedstrijd in de winter waar een groot deel van Team 4 Mijl naar toe werkt. De eerste dag van het NK bleek een groot succes voor de 800 meter lopers. Met een EK limiet en zes finale plekken is het NK goed begonnen voor de lopers uit Groningen.

800 meter

De grootste deel van de Team 4 Mijl afvaardiging kwam op de 800 meter in actie. Vorig jaar domineerde Team 4 Mijl op deze afstand met 6 van de 12 finale plekken. Bij de mannen stond Thijmen Kupers in de eerste serie. Dit was zijn eerste wedstrijd van zijn seizoen en dat betekende dat de jacht op de EK indoor limiet ook begon. Direct na het startsignaal stoof Thijmen weg. Zijn tegenstanders kwamen er niet aan te pas. Na vier rondjes op de indoorbaan in Apeldoorn finishte hij in 1.48.33. “Hier ben ik super blij mee. Het is heel lekker dat ik meteen in mijn eerste wedstrijd de limiet weet te lopen. Morgen ga ik voor titelprolongatie.”

Na Thijmen was het ook de beurt aan de andere atleten van Team 4 Mijl om hun plaats in de finale veilig te stellen. In de tweede serie kwamen Wessel van Veenen en Bram Buigel in de baan. De twee atleten liepen samen aan kop en finishten voor de rest van het veld uit. Bram was Wessel in de eindsprint net te snel af. Ze klokten respectievelijk 1.53.04 en 1.53.40. Zowel Bram als Wessel toonden zich tevreden met het resultaat. “We wisten dat we hard moesten lopen als we beide de finale wilden halen. Het is dan heel gaaf als dat ook lukt”, reageerde Bram. In de volgende serie stonden Jelmer Lenstra en Team 4 Mijl trainer Wilfred van Holst aan de start. Wilfred maakte er direct een harde race van. Het was duidelijk dat de er een snelle tijd gelopen moest worden om de finale te kunnen halen. Jelmer kon Wilfred goed volgen en ging er op het einde met de winst vandoor. Hij zette een tijd op de klokken van 1.53.41. “Ik liep niet goed”, vertelde Jelmer na afloop, “gelukkig bleek het voldoende voor de winst en een finale plaats.” Tot slot kwam ook nog Thomas van Laar in actie. Hij moest het in zijn serie opnemen tegen Vincent Hazeleger. De serie kwam wat langzaam op gang en het was al snel duidelijk dat alleen de winnaar van de serie mee zou gaan naar de finale. In de eindsprint bleek Vincent net een maatje te groot voor Thomas. Thomas toonde zich teleurgesteld na de wedstrijd: “Alles wat ik fout kon doen deed ik fout. Ik ben er nu gewoon kapot van.” Doordat Vincent Hazeleger van Thomas wist te winnen heeft hij voorkomen dat de finale van zondag volledig uit Groningers bestaat. Met Thijmen, Wessel, Bram, Jelmer en Wilfred heeft Team 4 Mijl vijf van de zes finale plekken in handen.

Bij de vrouwen mocht Suzanne Voorrips als eerste in de baan komen om haar plaats in de finale op te eisen. De atlete was op papier veruit de snelste atlete met als enige een PR onder de 2.10. Al snel na het startschot nam ze het heft in handen. Gecontroleerd liep ze de race uit en ze zette de klok stil op 2.12.54. “De race ging volgens plan en morgen ga ik laten zien wat ik waard ben!” In de tweede serie mocht Carlijn Wagenaar de kleuren van Team 4 Mijl verdedigen. “Ik wist dat mijn tegenstanders hard zouden vertrekken, dus ik besloot om mijn eigen tempo te lopen en vanuit daar zo goed mogelijk te finishen.” Dit ging haar goed af: ze finishte op een nette vierde plek in 2.14.97. “Ik ben hier tevreden mee. Een finaleplek was moeilijk geweest, dit is prima zo.”

1500 meter

Bij de 1500 meter voor vrouwen werden er geen series gelopen, maar was er direct de finale. Aan de start van deze finale stonden onder andere Jolien de Waard en Ellen Jansen. Na het startschot bleven de elf atleten aanvankelijk dicht bij elkaar. Het tempo lag laag en na een paar ronden besloot Ellen de kop over te nemen: “Het plan was dat ik na 800 meter de kop zou pakken, maar het was zo”n geduw dat ik besloot om al eerder te gaan.” De voorste vijf atletes wisten zich los te maken van de rest van het veld, waaronder ook Ellen en Jolien. Een ronde later sprong Jasmijn Bakker weg van de rest van de atletes. Ellen kon niet volgen, maar bleef wel de achtervolgende groep leiden. In de laatste ronde bleken Jolien en Ellen de minsten van de vijf voorste atletes. Jolien passeerde de lijn als vierde in 4.45.32 en nog geen seconde later finishte Ellen in 4.46.08. “Helaas zat er geen PR in vandaag, maar ik ben tevreden over vandaag. Ik heb me laten zien en met durf gelopen”, reageerde een tevreden Ellen Jansen. Jolien keek met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd: “Een medaille had er misschien wel in gezeten, maar vierde is ook niet slecht. Als ik wat meer initiatief had genomen had die medaille er wel in gezeten.”

Maarten Hindriks moest wel series lopen. Helaas bleek dit geen gelukkige wedstrijd voor hem. In een rommelige race greep hij naast een finale plek. In de eerste serie finishte Maarten als vijfde in een tijd van 4.05.07. “Ik ben zeer teleurgesteld. Ik stond als vierde geplaatst, dus een plek in de finale had geen probleem mogen zijn. Ik heb met te weinig lef gelopen en daar baal ik van.”

3000 meter

De 3000 meter voor vrouwen kende een klein startveld; Elisa de Jong was één van de zes dames die de 15 rondjes zou gaan afleggen. In de eerste 1200 meter bleef het veld dicht bij elkaar, daarna liepen de eerste vier atleten weg bij de rest en bij het ingaan van de laatste kilometer raakte het veld versplinterd. Elisa liep lange tijd op de vierde positie en wist deze ook te behouden. Ze finishte in een tijd van 10.00.81. “Stiekem hoopte ik dat ik podium kon lopen, maar dat zat er helaas niet in. Wel ben ik heel tevreden over mijn winterseizoen. Nu lekker doortrainen naar het zomerseizoen.”

400 meter

Leonie van Vliet startte in de tweede serie van de 400 meter. Ze liep vanuit baan één mooie eerste 200 meter, maar kon in de tweede ronde geen potten breken. Ze finishte als vijfde in haar serie in een tijd van 58.56. Ze reageerde strijdbaar: “Het seizoen loopt gaat tot nu toe erg goed, ik ben fit en loop mooie tijden, maar vandaag wilde het niet. Dan moet ik het morgen maar op de 200 meter laten zien.” In de volgende serie stond Dominique Veninga aan de startstreep. Ze startte hard en liep de eerste 200 meter mee met Eva Hovenkamp en oud Team 4 Mijl lid Marit Dopheide. In de laatste ronde moest ze echter haar voortvarende start bekopen: “Het plan was om hard te starten, maar dit was véél te hard. Desondanks is 57.80 wel een seizoensbesttijd.” Ook Dominique komt morgen in actie op de 200 meter. “Ik wil dan mijn PR aanscherpen en onder de 26 seconde duiken.”