Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Amsterdam – De slotdag van het NK Atletiek was de laatste kans voor de atleten om medailes op te eisen. Het beloofde een spannende dag te worden voor de zes atleten van Team 4 Mijl die van start gingen op deze finale dag.

De grootste enclave atleten die namens Team 4 Mijl gingen strijden om de medailles waren de dames en de heren van de 800 meter. Bij de mannen gingen Thijmen Kupers en Jaap-Gerben Vellinga van start. Net als bij de voorgaande Nederlandse Kampioenschappen koos titelverdediger Thijmen er voor om niet de kat uit de boom te kijken, maar om het heft in eigen handen te nemen door er een snelle race van te maken. In het spoor van Thijmen konden alleen Richard Douma en Jaap-Gerben volgen. Jaap-Gerben liep om te winnen: “Ik had twee keuzes: met de rest van het veld lopen voor plek drie óf voorin meelopen om te strijden voor de eerste twee plaatsen.” Na 500 meter begonnen Jaap-Gerben en Richard Douma langzaam te lossen en met nog 150 meter te gaan moest Jaap-Gerben ook Richard Douma laten gaan. “De laatste 150 meter heb ik niet veel meer van mee gekregen; het werd redelijk zwart voor mijn ogen en volgens mij liep ik dat stuk ook belachelijk slecht. En toen de laatste 10, 15 meter er ook nog twee overheen kwamen, dat was verschrikkelijk.” Uiteindelijk werd hij vijfde in 1:50.51. Thijmen liep met overmacht naar de eerste plaats en prolongeerde daarmee zijn titel. Na het kruisen van de finishlijn en het zien van zijn tijd stortte ter aarde. 1:45.25 betekende weliswaar een nieuwe persoonlijke best tijd, maar ook dat Thijmen op vijf honderdsten de limiet voor de Olympische Spelen mistte. “Ik had van tevoren niet verwacht dat ik nog zo hard zou lopen. 1:46 had ik in mijn hoofd en daar zou ik ook tevreden mee geweest zijn. Maar vervolgens loop ik dan weer zo hard dat dit toch weer net te langzaam is. Al met al ben ik er wel tevreden mee, dit geeft vertrouwen voor het EK over twee weken.” Vertelde Thijmen.

Bij de vrouwen werd de finale van de 800 meter vanaf het begin ook hard gemaakt. In deze race probeerden Suzanne Voorrips en Marlies Huigen het spoor van Sanne Verstegen te volgen. “De race was hard, heel hard! Ik kon niet mee in het gedreun van de voorsten maar kon me gelukkig wel vastbijten in de nummer vier.” Vertelde Marlies. Ze wist haar vijfde positie te behouden en snelde naar een van 2:09.53. Voorin het veld volgde Suzanne in derde positie het snelle tempo van de koploopster. Ook Suzanne behield haar positie in het veld en werd derde in een nieuw persoonlijk record van 2:05.11. Na afloop reageerde ze content: “Het ging zo hard vanaf het begin dat het al snel duidelijk werd dat ik niets had in te brengen; ik kon alleen maar volgen. Ik heb een heel mooi nieuw persoonlijk record gelopen, maar de andere twee dames waren gewoon een maatje te groot.”

Naast de harde 800 meter races werd er ook hard gelopen op de 5000 meter bij de vrouwen. Namens Team 4 Mijl liep Marcella Herzog mee in deze race. Vanaf de start volgde ze het tempo van de twee atletes die naar de Olympische Spelen gaan, Jip Vastenburg en Susan Kuijken. Na twee kilometer besloot Marcella om het wisseltempo van de twee koplopers los te laten en haar eigen race te lopen. “Vanaf dat moment werd het een vrije eenzame gang naar de finish. Doordat ik alleen tussen twee groepen zweefden was het lastig om mezelf te blijven pushen. Uiteindelijk werd Marcella derde in 16:15.28. Marcella reageerde tevreden op haar race “Al met al ben ik gewoon blij met mijn prestatie, want voor minder dan brons deed ik het niet!”

Tot slot maakte Fabian ten Kate ook nog zijn opwachting in het Olympisch Stadion. Na al eerder op eerste dag van het NK de series van 1500 meter gelopen te hebben stond hij nu aan de start van de 3000 meter steeple chase. Fabian ging hard van start om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. “Gedurende de race verloor ik langzaam mijn concentratie. Resultaat hiervan was een erg slordige waterbakpassage waarbij ik uitgleed en zo op handen en voeten in het water belandde. Ondanks het tijd en energieverlies was dit wel een hele goede prikkel en door de adrenaline impuls kwam ik direct weer goed in het ritme en liep ik nog een hele goede laatste twee rondes.” Uiteindelijk eindigde Fabian als zesde in een tijd van 9:38.26.

Bekijk hieronder de reacties van de atleten: