Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Amsterdam – Op de derde dag van het NK Atletiek was het de beurt aan de 800-meter lopers en loopsters om Team 4 Mijl te vertegenwoordigen. De atleten moesten in de sterk bezette series knokken om een plek in finale van zondag.

Namens de mannen stonden Bram Buigel, Wessel van Veenen en Jaap-Gerben Vellinga in de eerste serie van de 800 meter. De wedstrijd werd een half uur uitgesteld in verband met een protest betreffende de serie-indeling die was gewijzigd. De mannen hadden een plannetje gesmeed met Bob van der Ham om een snelle tijd met z”n drie?n neer te zetten. De eerste 300 meter werd aangetrokken door Bob van der Ham, gevolgd door achtereenvolgens Jaap-Gerben en Bram. “De laatste 100 meter was gewoon afsprinten. Al met al is het plan gelukt, maar de uitvoering was slecht. We gingen gewoon te langzaam.” Vertelde Bram achteraf. Jaap-Gerben was de snelste in de eindsprint en finishte nipt voor Bob van der Ham in 1:51.60. Voor Bram en Wessel pakte het minder goed uit, zij werden respectievelijk vierde en zesde in hun serie in een tijd van 1:52.39 en 1:53.14. Wessel keek met teleurstelling terug op zijn wedstrijd: “Jammer als het NK eigenlijk je slechtste wedstrijd van het seizoen is. Ik zat vandaag iets te ver van achteren en kwam daarom in een hoop gedoe en getrek terecht. Ik heb gedurende de hele race niet echt mijn ontspanning kunnen pakken en kwam de laatste 100 meter tekort.” Tot de laatste serie stond Bram nog virtueel geplaatst als tweede tijdsnelste in de finale. Echter werd er onder leiding van Thijmen Kupers hard gelopen in de laatste serie. Zoals gewoonlijk in de laatste edities van het NK wist de titelverdediger zijn race van kop af aan te winnen. “Door een heupblessure heb ik de laatste tijd onvoldoende kunnen trainen. Vandaag was daarom ook een “training”. Het plan was om een goede en stabiele eerste 600 meter te lopen en dan het laatste het laatste stuk doorlopen. De vorm van vorig jaar is er logischer wijs nog niet, desondanks heb ik zin in morgen en hoop ik mijn titel te kunnen verdedigen.” Hij finishte uiteindelijk in een tijd van 1:47.23.

Bij de dames stonden er drie atletes aan de startlijn. Suzanne Voorrips en Marlies Huigen wisten zich zonder al te veel problemen te plaatsen voor de finale en werden respectievelijk eerste en tweede in dezelfde serie. “Ik had met Marlies afgesproken om samen tempo te maken zodat we niet voor verassingen zouden komen te staan. Zij zou de eerste 400 meter op kop lopen en ik zou het daarna overnemen.” Vertelde Suzanne. Ook Marlies keek tevreden terug op de race: “Alles ging geheel volgens plan. Mijn race zelf ging niet lekker, maar ik wist desondanks goed door te lopen.” In de laatste 200 meter werd Marlies gepasseerd door Marije Wever, maar Marlies wist zich te herpakken en liep haar alsnog voorbij in de laatste meters. Suzanne en Marlies finishten respectievelijk in 2:11.28 en 2:11.89. Voor Carlijn Wagenaar pakten de series minder goed uit. “Het plan was om hard van start te gaan en om vervolgens af te remmen om de groep op een lager tempo te dwingen, zodat ik een kans zou maken in de eindsprint.” Helaas voor Carlijn bleken de andere atletes hier anders over te denken. Er werd overgenomen en Carlijn kon niets anders doen dan volgen. “Na 500 meter moest ik afhaken van de groep. Ik wilde graag naar de finale, maar dat zat er helaas niet in.”

Onderstaand de reacties van Suzanne, Jaap-Gerben en Bram na afloop: