Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Tilburg – Het cross seizoen was al begonnen en met de Warandeloop op het programma was dit weekend ook de eerste wedstrijd van het nationale crosscircuit. Ook dit jaar werd er weer een afvaardiging vanuit Groningen naar het zuiden van het land gestuurd om deel te nemen aan deze sterk bezette internationale wedstrijd. Waar Thijmen Kupers vorig jaar nog naar een nette derde plek liep bij de sprintcross was het dit jaar de beurt aan Marlies Huigen om namens de Team 4 Mijl te schitteren in Tilburg.

De Warandeloop betekende voor Marlies haar eerste en enige cross van dit seizoen. Vanaf de start kon ze gecontroleerd meelopen met de Nederlandse dames. Na twee korte rondes lag Marlies op een vijfde plaats in het veld. “Met het ingaan van het eerst lange rechte stuk ben ik het tempo gaan opvoeren, dit had ik met Eddy had ik vooraf afgesproken.” De eerste twee dames bleven buiten schootsafstand en Marlies finishte op een derde plaats als eerste Nederlandse dame in een tijd van 7.41. Na afloop reageerde Marlies verheugd: “Een heerlijke wedstrijd! Precies volgens plan. Nu heel blijven en aan einde van de week naar Lanzarote om voor te bereiden op het indoor seizoen.” Ook Ellen Jansen liep mee bij de 2,5 kilometer korte cross. Zij liep een prima wedstrijd en legde de afstand in 8.02 af met als resultaat een verdienstelijke 18e plaats. Ze keek met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd: “Ik kon precies het vooraf afgesproken plan uitvoeren, maar was iets te voorzichtig in het laatste stuk, waardoor ik m”n versnelling te laat inzette.”

Bij de mannen ging de korte cross ook over 2,5 kilometer. Namens Team 4 Mijl stonden hier Wessel van Veenen, Jelmer Lenstra en Jelte ter Braake aan de start. Voor Wessel was de wedstijd een mooie test om te kijken waar hij nu staat. Hij finishte op een 30e plek in een tijd van 6.58. “Ik was acht seconden sneller dan vorig jaar. Dit is een mooie bevestiging dat de vorm nog steeds stijgende is. Nu door met een goed gevoel naar lanzarote straks! reageerde de atleet tevreden na afloop. Ook Jelmer was tevreden met zijn 36e plek. Hij finishte zes plekken en zes seconden na Wessel in 7.04. “Nu was ik sneller dan vorig jaar, maar in Lanzarote wil ik nog even goed scherp trainen richting de indoor wedstrijden.” vertelde de atleet na afloop. Jelte finishte in 7.43.

Na de korte crossen was het de beurt aan de dames en de heren van het lange werk. De mannen mochten zich opmaken voor 10 kilometer door de Oude Warande, onder hen bevond zich Edwin Slijkhuis. Voor Edwin was dit zijn eerste deelname aan de Warandeloop die naar tevredenheid verliep: “Voor mijn gevoel redelijk vlak gelopen, alleen het werd wel steeds lastiger om aan te zetten op de rechte stukken. Leuk dat er ook wat obstakels waren neergelegd, zoals de boomstammen en wat zand. Al met al ging het naar behoren voor de eerste cross van het seizoen!” Edwin liep uiteindelijk naar een tijd van 33.25.

Voor Jacelyn Gruppen stond er 8 kilometer op het programma. “Ik vond het lastig om in te schatten waar ik zou kunnen eindigen in dit overwegend internationale veld.” Na een race waarin Jacelyn met name op de rechte stukken haar kracht kon laten zien, liep ze naar een 28e plaats in een tijd van 29.43 en toonde zich daarmee gematigd tevreden. “Ik had moeite met de technische stukken in het parcours en ben nu getergd om dit te verbeteren voor de volgende crossen”

Simon Vos mocht eerder op de dag meelopen bij de junioren A. “De opdracht van de coach was om zo vlak mogelijk lopen en dat is goed gelukt” Hij wist zich flink te verbeteren ten op zichte van het jaar er voor. Een mooie bevestiging van de trainingen die hij de laatste tijd goed afwerkt. “Ik ben blij dat ik weer op niveau loop en nu is het de bedoeling stappen zetten en harder lopen.” Simon finishte als 25e en legde de 6,2 kilometer af in 21.20.