Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Marit Dopheide ging vanavond van start in de series van de 400 meter tijdens de Europese Kampioenschap 20-22 jarigen. Met 23 deelnemers, waarvan Marit op basis van haar prestatie als 10e stond gekwalificeerd, schrijven de regels voor dat de halve finales komen te vervallen en vanuit de series direct wordt gestreden om de finaleplaatsen. De nummer één en twee van iedere serie aangevuld met de twee tijdsnelsten overall strijden zaterdag om de medailles. Dit betekent dat alle reserves aangetast kunnen worden. Zoals Marit zelf aangaf: "Even heel hard dat rondje gaan lopen! En hopen dat het genoeg is voor de finale!". In het Mĕstský Stadion klinkt om 18.52 uur voor Marit het startschot. Startend in baan 5 loopt zij een goede eerste helft en laat zij zich niet gek maken door de snel startende Russische ranglijstaanvoerster Topilskaya in de baan naast haar. In de laatste bocht schuift het veld ineen en komt Marit in een vijfde positie het laatste rechte stuk op lopen. Zoals eerder dit seizoen ook al zichtbaar werd bezit Marit de wilskracht om in deze laatste meters nog verschil te kunnen maken. Ook vandaag weet zij in deze laatste meter nog op te schuiven naar een 3e positie. Marit finisht in een keurige tijd van 53.44 seconden, 13/100ste boven haar persoonlijk record, achter Topilskaya (51.89) en Lohvynenko (53.06).
Op basis van haar tijd weet Marit zich als zevende te plaatsen voor de finale. Vanuit baan 1 zal zij zaterdag om 16.30 uur strijden om de medailles.

Het vervallen van de halve finales 400 meter maakt het mogelijk dat Marit vrijdag ook van start gaat in de series op de 200 meter (18.37 uur). Live beelden van het toernooi zijn te volgen via de website: http://livemanager.eurovision.edgesuite.net/eaa/site/index.html