Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Na een wisselvallig wedstrijdseizoen met een aantal tegenslagen door blessures, heeft Marcella Herzog vandaag in het Olympisch Stadion bewezen dat ze hoort bij de nationale top op de midden-lange afstand. Zij veroverde aldaar de eerste NK-medaille namens Team 4 Mijl.

Met een verbetering van haar persoonlijk record liep ze vandaag naar het zilver op de 5000m in een tijd van 16.26.33, slechts drie seconden achter de kampioene, Jamie van Lieshout. Marcella wist met deze knappe eindtijd Irene van Lieshout op een luttele seconde achter haar te houden.

Drie mannen en twee vrouwen kwalificeren zich voor NK-finale 800m
Zowel Suzanne Voorrips als Marlies Huigen wisten beide eenvoudig en zonder onnodig energie te verspillen een plek in de finale te verzekeren.

In de eerste serie wist Suzanne het tempo in eerste instantie aardig te drukken, totdat concurrent Lotte Krause er vandoor ging. Suzanne: “Ik ging meteen in haar spoor mee en in de laatste bocht heb ik haar ingehaald. Lisanne de Witte kwam nog over me heen, maar we liepen samen flink vooraan dus er was geen reden voor afsprinten.”
Een tweede plaats in de serie is voldoende om de finale te mogen lopen. “Zonder pijn of moeite op plaatst gekwalificeerd. Ik heb heel veel zin in morgen, het wordt mega spannend! Er zijn 5 kanshebbers voor de gouden plak,” aldus een enthousiaste Suzanne.

Voor Marlies verliep de race bijna vergelijkbaar als die van Suzanne: “Niet te veel energie verbruiken in de series, de eerste ronde ging dan ook vrij simpel en ik kon gecontroleerd op een tweede plaats lopen. Na 500m wilde ik het tempo iets opvoeren om toch de groep wat uit elkaar te trekken. Met nog 200m te gaan liep ik eerste. In de laatste 60m kwam Ashley Melcherts er langs en ik heb even opzij gekeken om te zien of een top twee voor rechtstreekse plaatsing veilig was.” Dit bleek het geval en zo rolt Marlies makkelijk door naar de finale.

Thijmen soleert naar seriewinst en mist nipt WK-limiet
In de eerste van drie series 800 meter was het alles of niets voor Thijmen: dit weekend is zijn laatste kans om de WK-limiet (1.46.00) te slechten. In een poging om onder deze tijdsbarrière te komen liep hij geheel solo naar 1.46.45, een halve seconde te langzaam. “Heel jammer, maar toch ook gaaf dat ik 1.46 half in mijn eentje kan lopen…” Thijmen heeft morgen in de finale nog een allerlaatste kans: “Het zat er vandaag echt in. Hopelijk morgen nog een iets betere dag!”

In deze serie stonden ook Bram Buigel, Jaap-Gerben Vellinga en Rob ter Burg aan de start. Bram was verstandig door niet achter de razende Thijmen aan te gaan, maar had oud-gediende en tevens concurrent Wilfred van Holst overtuigd van het nut van een snelle eerste ronde. Zo gezegd, zo gedaan: “Van te voren had ik slechte benen en een zwak gevoel, maar was van plan gewoon hard te gaan. Ik ging lekker achter Wilfred aan en na 400m dacht ik; dit is het moment om te gaan. Toen goed doorgelopen, maar daarna ging ik volledig op een hoop op het laatste stuk. Ik werd ingehaald en dacht dat het voorbij was.” Maar niets bleek minder waar: met een tijd van 1.52.92 en een vierde plek in zijn serie gaat Bram als laatste tijdsnelste door naar de finale morgen. “Alles is bonus vanaf nu!” aldus een opgetogen Bram.

Jaap-Gerben wist Bram in zijn kielzog te volgen en vervolgens nog vóór Bram als derde in de serie te eindigen; wederom goed voor een finaleplaats morgen.

Rob ter Burg, die inmiddels twee 1500 meters in de benen heeft, kon geen finaleplek afdwingen maar wist wél zijn pr met bijna een halve seconde aan te scherpen: 1.54.50 kwam er achter zijn naam te staan.

Serie 1 – 800m, met Thijmen, Bram, Jaap-Gerben en Rob

Reactie Thijmen na zijn limietpoging

In de andere series kwamen Niek Blikslager en Wessel van Veenen in actie. Net als Rob heeft ook Niek onderhand twee keer 1500 meter in de benen. Hij kwam niet verder dan een vierde plek in de serie en dat leverde hem geen finaleplek op.

Ook Wessel van Veenen, die een uitstekend seizoen kent en zijn pr al diverse malen flink heeft aan weten te scherpen, bleef steken in de series: “Meteen goed voorin gepositioneerd, en een versnelling geplaatst waardoor ik als 2e de bocht in ging. Ik kon de rest tot het einde van de bocht goed afhouden maar de echte versnelling kon ik niet pareren en mijn benen liepen langzaam vol. Toch goed gevoel aan over gehouden, simpelweg nog niet goed genoeg om met de echte elite mee te kunnen.”

Morgen staan de finales voor de 800 meter op het programma.
De mannen starten om 13.50u; de vrouwen beginnen om 14.00u aan hun finale.

Alle uitslagen zijn live te volgen via www.liveresults.nl