Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Koblenz– Woensdagavond vond in Koblenz de 34e Mini Internationales plaats. Dit evenement staat vooral bekend om snelle 5000 meter series. Marcella Herzog en Fabian ten Kate waren naar Koblenz afgereisd om een aanval op hun persoonlijke records te doen. Marcella slaagde glansrijk door bij de vrouwen te winnen in een tijd van 15.59.28. Fabian liep lange tijd op schema, maar moest aan het einde van de race helaas te veel inleveren.

Marcella stond onbevangen aan de start, ze kende immers haar concurrenten niet en de klok bleek ook niet goed zichtbaar te zijn voor de atletes. Een Zuid-Afrikaanse haas verzorgde de eerste twee kilometer het tempo. Het tempo van de haas bleek nogal grillig en hierdoor hadden de lopers achter de haas last van een jojo-effect. Nadat de haas was uitgestapt, ontstond een kopgroep met Marcella, de Engelse Stephanie Barnes en de Duitse Melat Yisak Kejeta. Marcella over het tweede gedeelte van haar race: “”het was volgen, racen en sparren. Op het einde was ik alleen over met de Engelse atlete. Met ingang van de laatste 400 meter had ik nog ontzettend veel over en voelde ik dat ik de race kon winnen.”” Marcella nam in de laatste ronde afstand, won de race en bleef als enige onder de 16 minuten. Dit is derde baanwedstrijd op rij die Marcella winnend afsluit. Achteraf vertelt zij: “”Ik vond het een gave wedstrijd in Koblenz aangezien ik niet met tijden bezig geweest, maar heerlijk heb kunnen racen om de winst. Ik voel dat er nog veel rek in zit en heb dan ook veel zelfvertrouwen uit deze race gehaald!””.

Fabian ten Kate startte later op de avond in de tweede serie van de mannen. Daarvoor had hij oud teamgenoot Wouter Ploeger de eerste serie zien winnen. Fabian aasde op een tijd onder de 15 minuten. De eerste drie kilometer gingen in 9.01, keurig op schema. Daarna kon Fabian het tempo helaas niet volhouden, en moest hij terugschakelen. Fabian liep uiteindelijk een tijd van 15.31.37. Na drie 5000 meters op rij gaat hij de komende weken variatie in zijn programma opnemen, om later in het seizoen nog eens een nieuwe poging te wagen.