Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Shanghai – Bij de 2e Diamond League van 2017 stond Thijmen Kupers aan de start van zijn favoriete 800 meter. Na in april vier weken op trainingskamp geweest te zijn in Flagstaff was de tienvoudig Nederlands kampioen fit en goed voorbereid voor de eerste wedstrijd van het wedstrijdseizoen. In een volle race met veel grote namen mocht de Team 4 Mijl atleet zichzelf in China bewijzen.

Na afloop van de race spraken we met Thijmen. “Na 300 meter merkte ik dat het te langzaam ging, maar ik kon geen ruimte vinden om in te halen.” Het was de bedoeling dat haas Bram Som in 50 zou openen na 400 meter, maar de eerste ronde ging langzamer dan gepland. Ondanks dat Bram in 51.2 opende, was er achter hem alsnog een groot gat met de eerste atleet. Thijmen liep ondertussen bij de bel op positie acht. Met nog 200 meter te gaan versnelde Kszczot en Thijmen versnelde in zijn rug mee. “De laatste 150 meter liep ik tegen de Canadese atleet aan en toen lukte het me helaas niet meer om opnieuw mee te versnellen,” aldus Thijmen.
Hoewel zijn eindtijd van 1.46.84 een prima opening van het seizoen is, had Thijmen er meer van verwacht. “Doordat het zo”n onrustige race was, kwam ik elke keer net niet goed uit met mijn passen”. Uiteindelijk leverde deze prestatie Thijmen een 9e plaats in dit veld op. Volgende week loopt hij een 1500 meter in het Duitse Tubingen.