Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Terwijl het nationale indoorspektakel zich zaterdag in Apeldoorn voltrok, maakten vier van onze baanatleten zich in andere landen op voor verscheidene indoorwedstrijden. Jaap Gerben Vellinga mocht zich in Boston op de 800m laten zien, terwijl Sofie Lovdal op het Vienna Indoor gala aan de 3000m deelnam. Bij de IFAM in Gent zaten Jelte ter Brake en Lea Jurdzinski in de startblokken voor de 400 meter.

Boston (US) – Afgelopen zaterdag deed Jaap Gerben Vellinga in Boston een eerste en laatste gooi naar de limiet voor de EK indoor. Jaap, die sinds januari in Florida traint en studeert, was vorig jaar nog goed voor een zilveren medaille op de 800m bij de NK indoor. Net hersteld van een hardnekkige knieblessure stond de Fries in Boston aan de start van een snelle serie. Jaap: “De eerste 400 meter kon ik easy meelopen in 52, maar een verrekking in mijn kuit gooide vervolgens roet in het eten.” Jaap begon verkrampt te lopen en kon zijn pas niet meer fatsoenlijk afmaken met zijn pijnlijke been. “Ondanks een teleurstellende eindtijd van 1.51.71 was deze wedstrijd, met alleen op de 800m al 200 deelnemers, een prachtige ervaring!” aldus Jaap. Indien hij binnen twee weken hersteld is zal hij in Indiana bij een grote indoorwedstrijd waar de sterkste ploegen van een district het tegen elkaar opnemen zijn FSU vertegenwoordigen.

Wenen – Sofie liep zaterdag haar eerste 3000m indoor ooit en finishte in een keurige 10.19 minuten. Sofie: “Ik had graag nog een paar seconden sneller gelopen om me te kwalificeren voor de Finse kampioenschappen, maar zie dit wel als een bevestiging dat ik weer in de goede richting ga!” Deze prestatie leverde de Finse een mooie tweede plaats op in de wedstrijd.

Gent – Jelte kon het tij van zijn tot dusver teleurstellende indoorseizoen zaterdag helaas niet keren en kwam niet verder dan een eindtijd van 54.51. Gelukkig liet deze positivo zich hierdoor niet uit het veld slaan. ” De supervorm van het trainingskamp is er dit seizoen helaas niet uitgekomen. Ik ga nu nadenken waar dit aan kan liggen en dan zal het outdoor gaan gebeuren!” vertelde hij ons. Lea, die eerder dit seizoen al een PR van onder de 60 wist te lopen, wilde deze tijd in Gent nogmaals aanscherpen. Lea: “Ik had echt zin om lekker te racen, en mijn hoofd stond er helemaal naar. De eerste ronde had ik het tempo er al meteen goed in, maar bij het invoegen verstapte ik me doordat er zoveel geduwd en getrokken werd.” Ondanks deze misstap zag Lea toch nog 61.27 op de klok staan toen ze finishte. “Naar omstandigheden een prima resultaat!” aldus Lea.