Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

1 zwaar bevochten en 3 afgetekende overwinningen dit weekend voor de team 4 mijl crossers. In Dalen liep Wouter Ploeger in een sterk bezette Grootveldcross en in Groningen liepen Marieke Falkmann, Alja Bijlsma en Frank Blikslager de eerste editie van de Zac Freudenberg Cross.

Aan de start van de Grootveldcross stonden naast Wouter de gevestigde namen zoals Merwin Dollison en Wim Opten. Wouter kende een gemakkelijke start en besloot hierop de kop te nemen. Opten kon volgen en samen liepen zij weg bij de rest van het deelnemersveld. Kop over kop wisten zij hun voorsprong uit te bouwen en het wachten was op een beslissende versnelling. Met nog ongeveer 500m te gaan kreeg Opten, na een versnelling, een klein gaatje van 2 á 3 meter en moest Wouter flink op zijn tanden bijten om bij te blijven. 200 meter voor de finish kon hij met een tussensprint echter het gat dichten om hierna vlak voor de één na laatste bocht binnendoor te steken. Met nog 1 bocht van 180 graden te gaan trok Wouter alle registers open en wist hij dat Opten er na deze bocht niet meer overheen kon komen. Wouter verraste met deze overwinning zowel de organisatie, zichzelf en coach Eddy Kiemel.

Iets Noordelijker en tevens op een stuk ruiger parcours stond Marieke aan de start van de korte cross over 2,7 km. Na een snelle start nam Marieke de leiding om deze niet meer af te staan. Ogenschijnlijk makkelijk baande zij zich een weg door en over het met sneeuw en ijs bedekte parcours. Op gepaste afstand wordt zij gevolgd door Marieke Potijk van Vitalis en de 3e plek wordt met een eindsprint beslist in het voordeel van Alicia van Doorn.

Na een rust van ongeveer 45 minuten waarin de Heren de korte cross afleggen stond Marieke al weer klaar voor de lange cross. Ook teamgenoot Alja maakte hier haar opwachting. Weer volgde het zelfde scenario als een uurtje daarvoor met een overduidelijke winst voor Marieke van kop af aan. "Af en toe moest je goed kijken waar je je voeten moest neerzetten want er zaten nog wat gevaarlijke stukjes tussen. Het was een pittig rondje met in het begin al een dikke sneeuwlaag waar je amper doorheen kon lopen, veel bochtjes en natuurlijk de zware heuvel. Elk rondje ging eigenlijk beter en ik wist ook hoe en waar ik het beste kon lopen. Met twee overwinningen en een goed gevoel was het al met al een erg gezellige dag met veel bekenden. Op naar het NK cross!" aldus Marieke. Alja liet met een derde plek ook zien goed bezig te zijn. Grote pluspunt voor haar was dat zij de gehele wedstrijd technisch goed kon blijven lopen en daardoor meer rendement kon halen uit haar fysiek.

Op de lange cross voor de heren stond Frank Blikslager aan de start. Er was een aparte categorie voor Neo senioren, welke een kortere afstand voor de kiezen kregen, maar daar wilde Frank niks van weten. Dat hij niet mee kwam doen om te trainen maakte hij al snel duidelijk. Met grote passen en een vloeiende stijl trok hij in de eerste ronde het hele veld al uit elkaar. Enkel Jan Stuursma en Jan Jouke Vos konden op dat moment nog volgen. Hierop legde Frank er nog een schepje bovenop en zo ging hij na 1,5 van de 7 ronden al solo aan de leiding. Deze positie wist hij verder uit te bouwen en met bijna 50 seconde voorsprong wist hij dan ook de eerste Zac Freudenberg Cross op zijn naam te schrijven.