Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

GENTDe IFAM gold afgelopen zaterdag voor het grootste deel van de baanatleten van Team 4 Mijl als laatste generale voor de NK indoor. Thijmen Kupers heeft zich hier officieel weten te plaatsen voor de EK in Amsterdam. Met 1.46.57 bleef hij twee honderdsten verwijderd van zijn persoonlijk indoorrecord. Suzanne Voorrips liep in het hoofdprogramma 2.07.51 in de B-race. Jaap Gerben Vellinga won zijn serie in 1.51.99 en Carlijn Wagenaar verbeterde haar SB naar 2.18.98.

400 meter voorprogramma
Bernice Meijer en Dominique Veninga mochten het spits afbijten op hun favoriete lange sprintafstand. Bernice klokte hier 58.66. “Dit was tactisch gezien niet Bernice”s sterkste race,” was de reactie van coach Eddy Kiemel. Dominique kon in Gent haar goede seizoensopener helaas niet herhalen en kwam tot de eindtijd van 60.39. Volgende week mag Dominique zich revancheren bij de NK junioren.

800 meter voorprogramma
Carlijn Wagenaar begon in de achterhoede van haar serie. In de laatste ronde wist ze met een goede eindsprint nog een paar atletes voorbij te gaan wat haar tot 2.18.98 bracht. Carlijn: “Dit was weer iets sneller dan de vorige races, het gaat weer de goede kant op met het niveau!”

Jaap Gerben wist met 1.51.99 voor de derde week op rij onder de 1.52 te finishen. “Ik kon voor mijn gevoel niet maximaal diep gaan zaterdag,” aldus Jaap Gerben na afloop van de race. Toch bewijzen de stabiele tijden en seriewinst van deze atleet dat er sprake is van een sterke, stabiele basis. In dezelfde serie noteerde Bram Buigel 1.53.14, wat genoeg was voor een 4e plaats. Van tevoren wist Bram al dat hij niet de beste benen had voor de wedstrijd: “Na een drukke eerste stageweek was ik niet optimaal uitgerust en fit. Dit was niet mijn beste race van het seizoen.”

In de daaropvolgende serie mochten Jelmer Lenstra en Wessel van Veenen met elkaar en de concurrentie de strijd aan gaan. Ze startten beiden achterin het veld, wat voor Wessel helaas tot een iets te trage doorkomsttijd leidde op de 400 meter. Samen schoven ze in de laatste 400 meter naar voren. Jelmer, die vorige week iedereen verraste met zijn PR van 1.51, kwam hier als 2e over de streep in 1.53.62. Weliswaar zijn 2e tijd ooit, maar beduidend langzamer dan vorige week. Ook Wessel bleef met 1.54.60 uit de buurt van zijn persoonlijk record. “Ik heb gestreden en geknokt en kon er uiteindelijk nog een 3e plaats van maken, maar er was al teveel tijd verloren gegaan” aldus Wessel.

800 meter hoofdprogramma
Zowel Suzanne Voorrips als Marlies Huigen mochten op basis van hun snelle tijden in Finland in de B-race van het hoofdprogramma starten. Met 61 als doorkomsttijd voor Suzanne lag het tempo de eerste 400 meter een stuk hoger dan de afgelopen indoorwedstrijden. “Ik moest moeite doen om het aanvangstempo bij te houden.” Op het laatste rechte stuk kon zij nog een tegenstander inhalen waardoor ze als 2e finishte. Met 2.07.51 liep zij een PR voor een indoorbaan. “Het zit goed met de vorm, kom maar op met de NK!” Marlies Huigen ging de race in met het plan om de hele wedstrijd op haar techniek te focussen. “Het gevolg was helaas dat ik te weinig bezig was met racen. Ik zat niet goed in de wedstrijd en het was voorbij voor ik het door had.” 2.11.62 was niet de tijd waarop Marlies gehoopt had en kon haar dan ook niet tevreden stellen.
Thijmen startte in een op papier sterk bezette race. Na de start was het Thijmen zelf die het initiatief nam en zich achter de haas plaatste. “De haas liep een perfect tempo de eerste 400m, maar ik had het gevoel dat ik nog wel wat over had en eigenlijk sneller wilde lopen. Toen de haas uitstapte probeerde ik daarom direct te versnellen en de jongens achter mij af te houden. In de laatste 100m voelde ik dat er iemand van achteren aan kwam en werd ik tot de finish gepusht, maar helaas verloor ik net de winst.” Thijmen liep 1.46.57, wat onder de limiet van 1.46.70 is voor het EK in Amsterdam. Tevens staat hij hiermee op de 6e plek van de wereld ranglijst.