Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Dagen van tevoren werd er al gespeculeerd over de 43-ste editie van de PWN Egmond Halve Marathon: Flinke windvlagen van windkracht 7 zouden een heuse uitdaging vormen voor de wegatleten op het altijd al zware parcours van de halve marathon. Met 7 kilometer over het strand, een flink stuk door de duinen en laatste kilometers met volle wind tegen werd hier dan ook het kaf van het koren gescheiden. Meerdere wegatleten van Team 4 Mijl bleken op 11 januari 2015 echter uitstekend met deze barre omstandigheden overweg te kunnen.

Sterke prestatie van Frank Blikslager:
Bij de mannen toonde Frank Blikslager zich ijzersterk tijdens deze winderige editie. Al na 1:08:04 wist hij te finishen, wat hem uiterst tevreden stelde. “Na goede samenwerking op het strand kon ik langzaamaan veel groepjes inhalen. De laatste kilometers met volle tegenwind kon ik hard doortrekken en voelde ik me heel sterk.”

Edwin Slijkhuis kon minder goed overweg met de laatste kilometers tegenwind, en kwam hier bijna stil te staan. “Na 15 kilometer bleek mijn doorkomsttijd onder mijn pr te zijn, maar op de laatste 6 kilometer heb ik toch nog 2 minuten verloren. Toch ben ik wel heel blij met mijn 1:12:36!”
Na 1:14:56 kwam ook Fabian ten Kate over de finish, ruim anderhalve minuut boven zijn PR. Hij had het erg zwaar op het strand, en werd door meerdere groepen lopers ingehaald. In het tussenstuk herpakte hij zich, maar ook hij verloor in de laatste kilometers toch nog bijna 2 minuten.

Marcella Herzog 4e Nederlandse
De grootste verassing van de dag was Marcella Herzog, die haar eerste halve marathon in 1:17:51 wist af te ronden. Van tevoren moest coach Eddy Kiemel behoorlijk wat moeite doen om haar over te halen deze trainingswedstrijd te starten. Marcella wist een behoorlijke portie tegenzin al in de eerste kilometers echter om te zetten in strijdlust, en liep op het strand voorin mee. Slechts 3 andere Nederlandse vrouwen hoefde zij voor zich te dulden, wat een uitstekende prestatie is voor de atlete die nog nooit zo”n lange wegwedstrijd had gelopen.

Voor Stefanie Bouma, die dit seizoen haar zinnen op een harder 10 kilometer PR heeft gezet, bleek deze wedstrijd een minder groot succes. “We zouden kijken hoe ik ervoor sta tijdens deze halve van Egmond. Het antwoord op deze vraag was: Niet best. Vanaf hier nu maar opbouwen naar betere tijden.” Ze had 1:20:50 nodig om dit meedogenloze parcours te trotseren.
Enkele minuten na Stefanie haalde Saffira Kiewiet de meet in 1:26:59. Zij koos ervoor op het strand een groepje te laten lopen om in haar eigen tempo te blijven, maar kijkt op die keuze nu met spijtgevoelens terug. “Ik moest nu alleen lopen op het strand en in de duinen, waardoor het tempo ver te zoeken was. Ik ga in de komende trainingen nu focussen op snelheid en wedstrijdritme.”