Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De vrouwen van Groningen Atletiek zijn zondagmiddag in Den Haag als tweede geëindigd op het Nederlands kampioenschap voor teams. Alleen Phanos uit Amsterdam deed het beter. De Groningse ploeg bestond voor een groot deel uit atleten van Team 4 Mijl.

Marit Dopheide nam de 100 en 200 meter voor haar rekening. De afgelopen weken had zij nauwelijks kunnen trainen doordat twee botjes in haar voet op pijnlijke wijze tegen elkaar schoven. In onzekere toestand nam zij dan ook plaats in het startblok. Van de trainingsachterstand was echter niets te merken. In 11.95 seconde snelde zij naar de tweede plaats. De 200 meter was een ander verhaal. Ook hier werd zij tweede (24.61), maar de race verliep moeizamer. “Bij zo’n tweede afstand merk je toch dat je weinig getraind heb. Toch viel het mij mee en kan ik op deze prestaties voortborduren”, aldus een gretige Marit.

Suzanne Voorrips kwam in actie op de 400 meter. Na de afgelopen weken haar persoonlijk record op 800 meter verschillende malen te hebben aangescherpt, was nu de enkele ronde aan de beurt. Ondanks een matige start en een hoge dosis zenuwen stond de tijd stil op 57.64, een verbetering van bijna een seconde.

Marieke van der Zee liep eveneens een 400 meter, maar zij werd daarbij gehinderd door een tiental hekken. Het passeren van de eerste acht was geen probleem, de negende en tiende gingen minder soepel. Als derde bereikte zij de meet na 63.04 seconden, waarmee ze net niet een nieuwe beste tijd realiseerde.

Op de 800 meter moest Machteld Mulder de kastanjes uit het vuur slepen. De eerste ronde was het vooral naar elkaar kijken en geen stap te veel doen. Nadat concurrente Yvonne Hak een versnelling plaatste was het spel op de wagen. Op dat moment liep Machteld wat te suffen en miste de aansluiting. Met krachtige passen wist zij nog wel iets goed te maken, maar dit kon niet voorkomen dat een tweede plaats het hoogst haalbare werd (2.14.54).

De 1500 meter loopsters maakten er duidelijk geen boemelrace van. Binnen een mum van tijd was er een drietal bestaande uit Maureen Koster, Sabine van de Reijt en Elisa de Jong dat ver voor de rest uit liep. De andere twee waren in de laatste meters een maatje te groot voor Elisa, maar de derde plaats (4.41.11) was niet onverdienstelijk.

De mevrouwen van de lange adem waren de laatste die de piste betraden. Over 3000 meter moest Stefanie Bouma af zien te rekenen onder andere Marije te Raa. Omdat Te Raa bekend staat om haar sterke eindschot, koos Stefanie eieren voor haar geld. Door een snelle start probeerde zij haar concurrenten af te schudden. Dit lukte aardig tot de laatste kilometer. Ze verloor tempo, werd gepasseerd en moest op de streep twee meiden voor zich dulden (10.10.76).