Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

In een weekend waarin de junioren van Team4Mijl streden om Nederlands eremetaal in Breda, deed Marcella Herzog in Eindhoven een ultieme poging de EK<23 limiet te slechten. Een stukje verderop joeg een drietal atleten uit het Team op snelle tijden en overwinningen in het Belgische Nijvel.

Op een paar uur rijden van de Nederlandse grens stonden Thijmen Kupers, Suzanne Voorrips en Wouter Ploeger zaterdagavond aan de start van de 29e Meeting International Athletisme de Nivelles. Laatstgenoemde beet voor Team4Mijl het spits af.

1500m van Wouter
In een voor Wouter tot dusver wisselvallig seizoen, was de opdracht deze avond duidelijk. Hard starten, consolideren en wederom hard finishen. Na een redelijke start koos Wouter positie in het midden van het veld. Met steady rondjes van 60, 61 en wederom 61 seconden, verliep de wedstrijd aan de voorkant trager dan gehoopt. Met het ingaan van de laatste ronde schoof Wouter al enkele plaatsen naar voren om op 200 meter voor het eind een beslissende versnelling te plaatsen. Met een sterke laatste 100m wist hij de Ier Ioin Everard achter zich te houden en de overwinning voor zich op te eisen. Naast de overwinning pakte Wouter eveneens het teamrecord op deze afstand. Hetgeen tevens een persoonlijk record betekende.
Ik heb mij tijdens een 1500m op kampioenschapsraces na- nog nooit zo moeten inhouden als vandaag.
De hele race voelde ik mij ontzettend goed. Ik moest me echter tot de bel gedeisd houden van Eddy en mocht dus niet gaan schuiven, aldus Wouter na afloop.

800m van Thijmen
Een dik uur later was het de beurt aan Thijmen Kupers. Een week eerder stond Thijmen in Griekenland nog aan de start van de europacup voor landenteams.

Voor het derde jaar op rij trad Thijmen namens Nederland aan bij de Europacup voor Landenteams. Op Kreta stond aan de start van zijn favoriete onderdeel, de 800m.
Op basis van persoonlijke besttijden stond Thijmen derde op de startlijst, een kleine seconde achter de Turk Özbillen en zijn eeuwige rivaal Mark English.

Zijn race verliep naar eigen zeggen moeizaam. Na een snelle start werd Thijmen de kop opgedrongen.
Met het oog op de punten en de aanzienlijke wind in het stadion gooide Thijmen vervolgens de handrem erop. Na een traag tweede kwart van de wedstrijd, versnelde Thijmen van 4 naar 6 goed door. “Ik besloot door te versnellen om in ieder geval de langzamere lopers kwijt te spelen.” Met het opdraaien van het laatste rechte stuk waren het alleen de Turk Tanui Özbillen en de Ier Mark English die Thijmen nog konden passeren. Ondanks 10 punten voor de Nederlandse equipe heerst bij Thijmen teleurstelling. “Het ontbrak vandaag aan absolute snelheid en bovendien valt mijn tijd van 1.48.90 gewoon wat tegen.”
Thijmen finisht uiteindelijk op 99 honderdste van de turkse winnaar, Özbillen.

Met deze Europacup van een week eerder en wat vermoeidheid nog in de benen, startte Thijmen om 19.45uur voor zijn wedstrijd. Na een goede start nestelde Thijmen zich achter de haas en werd er rond de 52 seconden geopend. Na het uitstappen van de haas werd er achter Thijmen behoorlijk geschoven en was het de Australiër Joshua Ralph die de kop over nam. “Tussen 5 en 6 voelde ik me sterk maar heb ik bewust iets ingehouden. Ik wilde tegen de wind in geen energie verspelen.” In de laatste 100m was het Thijmen die uit de rug van de Australiër kwam en afkoerste op de winst. Met 1.47.54 als eindtijd was er genoeg reden tot tevredenheid bij de man uit Groningen. “Ondanks vermoeide benen voelde ik me vandaag sterk. Toen ik de laatste 100m opdraaide voelde ik me snel en had ik het idee dat een eindtijd van in de 1.46 er in zat. Dat ik dan 1.47 loop is jammer maar deze race biedt absoluut perspectief.”

800m Suzanne
Tot slot was het de beurt aan Suzanne Voorrips. Goed voorbeeld doet goed volgen, bleek vanavond eens temeer. In een rommelige wedstrijd eiste ook Suzanne de overwinning voor zich op. De haas van dienst ging er in de beginfase van de race veel te hard vandoor. “Ik raakte in de war van haar. Het was mij niet duidelijk of zij het tempo maakte, of één van de twee snellere dames voor mij op de startlijst was.”
Al snel werd duidelijk dat dit tweede in ieder geval niet het geval was. Na zo”n 350m wedstrijd viel de haas snel terug en kon Suzanne, die inmiddels de kop had genomen bij de achtervolgers- haar gaan oprapen.
Van 500m naar 600m leek het even mis te gaan. Suzanne liet zich aan de binnenkant passeren en werd zo iets naar de buitenkant gedrongen. Gelukkig liet Suzanne zich hier echter niet door afleiden en behield haar positie tot het laatste rechte eind. Met een krachtige laatste 100m liep Suzanne in 2.07.54 naar de winst.
“Deze wedstrijd geef mij heel erg veel vertrouwen voor de Universiade in Korea. Ik bewijs eens temeer dat ik vanuit nagenoeg alle scenario”s in staat ben om 2.07 te lopen.”

Marcella Herzog mist kwalificatie-eis voor EK beloften
In Eindhoven deed Marcella Herzog op zaterdagavond een gooi naar de limiet voor de Europese kampioenschappen tot 23 jaar. Na een periode van blessureleed wachtte haar de moeilijke opgave zich in 3 weken klaar te stomen voor deze wedstrijd. Helaas bleek dit niet genoeg. Vanaf het startschot lag het tempo vooraan in de groep net een tandje te hoog voor Marcella. Na op 2 kilometer nog op schema te zijn doorgekomen, ging langzaam het kaarsje bij haar uit. Met rondjes die afzakten naar 86 seconden hield Marcella het na 3800m voor gezien. “Dit is ontzettend balen. Het was alles of niets vandaag en ik sta dus helaas met lege handen.”