Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Afgelopen weekend stond in Alphen aan de Rijn het NK junioren op het programma. Op deze mooie accommodatie van aav”36 werd er gestreden om de medailles voor junioren B en A.
Vrijdag: Traditie getrouw waren er op vrijdagavond de series van de 800 meter voor alle categorieën. Een lekkere temperatuur van rond de 20 graden, maar wel een stevige wind. Jolien de Waard mocht als eerste aftrappen. Ze stond in de 2e serie, wat betekende dat ze tactisch gezien goed moest opletten. Jolien, outsider voor een medaille, wou eigenlijk tempo maken, maar door de wind werd de tactiek wat veranderd. Helaas kwam ze op 200 meter voor het einde klem te zitten, waardoor ze de laatste 80 meter nog om Tirza van de Wolf moest jumpen om bij de eerste 2 te komen. Op de finish kwam ze te kort en eindigde 3e in haar serie. Doordat de 3e serie sneller ging lag Jolien er uit. Na deze zure appel kwam Wouter Ploeger aan de start voor zijn serie 800meter. Omdat Wouter al was geplaatst voor de 1500meter op de EJK had hij samen met coach Eddy Kiemel besloten om een 800 te starten, omdat dat beter past richting het toernooi. Op vrijdag had Wouter de opdracht om een snoeiharde 2e ronde te lopen. Dit lukte stevig, met een rondje 54 plaatste hij zich eenvoudig voor de finale van zaterdag.

Zaterdag: Niek Blikslager stond als 1e jaars B voor de opdracht zich te plaatsen voor de finale van zondag. Op de 1500 meter stond hij 3e geplaatst, dus was het podium zeker denkbaar. De series gekenmerkt door tactiek en een eindsprint plaatsen waren nog wel een gevaarlijke horde. Dit bleek ook wel met sprint kanonnen als Youri Oolbekkink en Milco Hahury in de serie. Met 5 man stormden ze op de finish af en Niek wist zich net als 4e direct te plaatsen voor de finale.
Wouter Ploeger kwam zaterdag naar de baan met maar 1 idee: goud. Toekomstig teamgenoot Riccardo Sprong was de gevaarlijkste tegenstander. Het werd een tactische 800 meter, waarbij Wouter op 250 meter voor het eind, toen Riccardo net klem zat in het pak, vol aan ging. Het werd een overtuigende overwinning voor Wouter, wat hem vertrouwen geeft richting zijn EJK in Talinn.

Zondag: De finaledag stond in het teken van de 1500meter finale van Anouk Trooster en Niek Blikslager. Anouk liep tegen favorieten Maureen Koster en Marlin van Hal. Samen met coach Guido van Weeren hadden ze ingeschat dat Koster tempo zou maken en zo geschiedde. Van Hal en Trooster volgde dapper,
maar moesten na 800 meter toch een gat laten vallen. Met nog 300 meter te gaan lag Anouk nog vlak achter Marlin en had Maureen nog een flinke voorsprong. De andere meiden waren ruim gelost. Anouk wou aanvallen, maar wachtte toch tot de laatste halve ronde. Hier zette van Hal echter nog harder aan, waardoor ze zelfs nog naar Koster toe kroop. Anouk werd 3e in een persoonlijk record (4.31) en brak hiermee definitief door op de 1500.
De race van Niek Blikslager werd ook al een strakke toen favoriet Jorijn de Mare na 400 meter tempo ging maken. Door het tempo vielen er steeds meer atleten er af en liep Blikslager strak 2e achter de favoriet. Op de bel bleek alleen Jaap Gerben Vellinga van Horror er nog bij te zitten en gingen ze met ze drieën strijden voor het podium. Plotseling kwam van achteruit outsider Rik van der Steen bij de koplopers en doken ze met ze vieren het laatste rechte stuk op. Even leek Niek naast het podium te grijpen toen hij alsnog als een jaguar zijn prooien oprolde. Favoriet de Mare bleef hem net voor, wat betekende dat Niek zilver te pakken had, ook nog in een nieuw persoonlijk record(4.03)

Toekomst:
Zoals eerder genoemd komt Riccardo Sprong volgend jaar naar Groningen voor zijn studie en om bij Team 4 Mijl te trainen. Riccardo pakte naast zilver op de 800 meter ook nog een zilveren plak op de 1500 bij de jongens A. Sprong lijkt daarmee een zeer welkome aanvulling voor het team.
Opvallend was ook het optreden van Tessa den Heijer op de 3000meter meisjes B. Tessa, lid van het Team 4 Mijl junioren team, liep zeer brutaal naar een 2e plek. Brutaal, omdat Tessa pas C juniore is. Complimenten daarom voor jeugdtrainers Bjorn van der Schaaf en Jesper Greijdanus.