Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Donderdagavond 17 mei stonden in Emmeloord de NK 10000meter op het programma. Dit Nederlands Kampioenschap werd geïntegreerd in het programma van het NK meerkamp. Voor Team 4 Mijl stonden Stefanie Bouma en Frank Blikslager aan de start.

Om 18.35 werden 5 vrouwen weggeschoten voor hun race over 25 ronden. Stefanie had met coach Eddy Kiemel afgesproken om tot 7 kilometer geen kopwerk te doen en daarna te versnellen. Zo gezegd, zo gedaan. Na 7800 meter versnelt Stefanie weg bij Jacelyn Gruppen, Saskia de Vries en Pauline Claessen en slaat gelijk een gat. Daarna komt het goud niet meer in gevaar en wint Stefanie overtuigend in 36:04,39. Daarmee pakt ze haar eerste nationale titel bij de senioren. Het zilver gaat naar Claessen in 36:21, het brons naar Gruppen in 36:27. Stefanie na haar race: “Het voelt een beetje dubbel. Ik heb altijd het gevoel dat je moet werken voor een medaille, maar dit ging een beetje té gemakkelijk. Maar een titel blijft een titel en aangezien het de eerste is voor mij, ben ik er toch wel erg blij mee.”

Om 20.20 gingen de mannen van start, met in het veld onder anderen Tom Wiggers en favoriet Khalid Choukoud, die met een zelf meegebrachte haas (de Marokkaanse Belg Abdelahdi El Hachimi) op jacht ging naar de limiet (28:39,60) voor het EK in Helsinki. Choukoud, Wiggers en El Hachimi starten hard in een poging de limiet te slechten. 1e-jaars senior Frank Blikslager kiest positie in een groepje van 6 daarachter met onder anderen Erik Negerman, Orphan van Faassen en Joost van den Ende. Na 3000 meter komt het groepje door in 9.12, waarna het tempo wat inzakt richting de 5000 meter (15.27). Tussen de 6e en 7e kilometer zet Tom Wiggers het groepje op een ronde, zijn tempo is op dat moment echter al wat ingezakt, waardoor Frank kan aanhaken. Langzaam maar zeker vallen er steeds meer man vanaf, maar Frank bijt op zijn tanden en houdt vol. Op dat moment krijgt hij in de gaten dat hij kan strijden voor het brons en krijgt vleugels. De laatste kilometer weet hij er nog een mooie versnelling uit te gooien en finisht in zijn eerste (!) 10000 meter op de baan als 3e in een tijd van 30:46,71. Choukoud komt tekort voor de EK-limiet, maar pakt wel het goud in 28:59,94, Wiggers eindigt als 2e in 29:47,16. Frank een uur na zijn race: “Voor nu heerst vooral nog ongeloof, dit had ik van tevoren echt niet verwacht. Morgenochtend moet ik die medaille nog maar eens even goed bekijken!”