Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zondag 27 november stond de Warandeloop op het affiche. De Atletiekunie heeft besloten dat de Warandeloop voor de komende 3 jaar gastheer is van het NK Cross. Dit hield wel in dat er binnen een internationale wedstrijd het NK plaatsvond, waardoor de lopers het voor de overall overwinning ook tegen buitenlandse atleten op moesten nemen. Daarnaast is de Warandeloop het selectiemoment voor de Atletiekunie voor het EK Cross dat dit jaar op 11 December plaatsvindt in het Sloveense Velenje. Een goede prestatie tijdens de Warandeloop zou dus kunnen resulteren in een ticket naar dat Europees Kampioenschap. Een flinke delegatie van Team 4 Mijl stond aan de start.

Junioren B
Bij de jongens B mocht Niek Blikslager het spits afbijten. Niek haalde in de afgelopen jaren al crosstitels bij de junioren C en D en was voor dit jaar één van de grote favorieten voor de overwinning bij de junioren B. Om 11.18u klonk het startschot voor 1 kleine ronde van 600m en vervolgens 2 grote ronden voor een totaal van 4300m. Al gauw vormde er een kopgroep van 8 man. Niek bleef in de schaduw van de kopgroep attent meelopen en koos voor de tactiek om zo weinig mogelijk kopwerk te doen. Bij het ingaan van de laatste ronde bleven er 5 man over. In het slot van de race komt Niek het technische stuk met de boomstammen en de ‘Berenkuil’ erg goed door. 250 meter voor de streep gaat hij vol aan, waarop al zijn concurrenten moeten passen: ‘Ik ben superblij, deze titel voelt heel erg goed. In Soest en wellicht in Breda zal ik nog gaan crossen en daarna zal ik me gaan richten op de indoor’. Coach Guido van Weeren was ook erg te spreken over Niek´s race: ‘Niek heeft een goede voorbereiding gehad, maar is de afgelopen weken wat verkouden geweest. Vandaag had hij de hele wedstrijd onder controle en maakte hij het goed af. Super.’

Junioren A
Brian Kamstra behoorde tot de kanshebbers bij de junioren A. De pupil van coach Guido van Weeren haalde in 2010 goud op het NK Cross in Hellendoorn bij de junioren B en was dit jaar gebrand om hetzelfde kunstje bij de junioren A te flikken. De mannen moesten 6200m afleggen. Brian startte voortvarend en nam in de 1e van 3 grote ronden een voorsprong van zo’n 60 meter op het hele veld. Omdat het nog wat ver was om de hele wedstrijd door te trekken, liet hij zich vervolgens wat terugzakken. Hierbij ontstond er een kopgroep van 7 man, met alleen Jorijn de Mare als concurrent voor de Nederlandse titel. In het technische laatste stuk van het parcours bleven 3 man over, Brian en 2 Zwitserse atleten. In de sprint kwam Brian net tekort voor de overall overwinning, maar het was wel genoeg om in een tijd van 20.05 Nederlands Kampioen te worden! Al met al een erg overtuigende race van Brian, wat wellicht voldoende zal zijn voor een ticket naar het EK. Coach van Weeren: ‘Brian liep een heel erg sterke race. Morgen (maandag 28 november) wordt de selectie voor het EK bekendgemaakt, Brian maakt daar met deze prestatie goede kans op’.

Bij de meisjes A stond Jolien de Waard aan de start voor haar race over 4300m. Jolien liep een bekeken koers, waarbij ze in de laatste ronde nog flink wat meiden op kon rapen. Een degelijke, goede wedstrijd resulteerde in een 7e plaats op het NK, waardoor Jolien met een tevreden gevoel terug kan kijken. Marlies Huigen kwam na een val niet meer in haar ritme en stapte teleurgesteld uit.

Korte cross
Machteld Mulder ging op de korte cross over 2500m voor een plek op het podium en streed vanaf het begin mee met de eerste vier. Na zo’n 1500 meter bleek dit toch teveel van het goede en zakte ze wat terug om te finishen op de 5e plaats in een tijd van 8.18. Ze kon wel tevreden terugkijken. Coach Eddy Kiemel: ‘Als je mee wil doen om de overwinning is dit wel de manier waarop je moet lopen. Machteld heeft goed gestreden’. Marieke Potijk finishte als 21e Nederlandse in een tijd van 9.03.

Wilfred van Holst startte in de cross over 2500m sterk en zat continu bij de kop in de eerste 2 kleine ronden. Bij het ingaan van de laatste grote ronde sloeg hij zelfs even een gat samen met René Stokvis en de Belg Jan van den Broeck. Helaas kreeg hij het in het slot van de race zwaar en viel wat terug. Een achtervolgende groep kwam gevaarlijk dichtbij, maar desondanks kon Wilfred de sprint van deze groep winnen om als 4e Nederlander en 5e overall eindigen in een tijd van 7.22: ‘Een 4e plek is natuurlijk wel teleurstellend, maar meer zat er denk ik ook niet in vandaag. Het was verreweg mijn beste cross ooit.’
Riccardo Sprong beleefde een erg mooi debuut op de korte cross bij de senioren. Na een goede start kon hij zijn positie de hele race handhaven. Riccardo hield zijn ritme goed vast en finishte in 7.39 als 16e Nederlander (25e overall).

Lange cross
Bij de vrouwen kwamen Stefanie Bouma en Marieke Falkmann uit op de lange cross van 8100m. Marieke kwam er eigenlijk vanaf het begin niet aan te pas en liep een anonieme wedstrijd. Ze werd 11e Nederlandse in een tijd van 30.30. Coach Kiemel: ‘We zijn er nu wel achter dat alleen aeroob goed zijn niet genoeg is voor Marieke om hier een goede prestatie neer te zetten. Kennelijk komt ze toch nog wat tempohardheid tekort.’ Stefanie Bouma had van deze wedstrijd geen piekmoment gemaakt en liep conform de verwachting een degelijke race (14e plaats in 30.53). Een goede training voor de atlete, die afgelopen seizoen met name hoge ogen gooide op de duatlon (4e plaats op het WK in Gijon). Elisa de Jong liep in dezelfde race mee bij de neo-senioren. Elisa was de laatste weken erg goed in vorm, maar kreeg tijdens de race last van een black-out, waarna ze moest uitstappen.