Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op een selectief parcours in het Brabantse Gilze-Rijen werd het NK-cross afgewerkt. Het parcours kende zware modderige stukken afgewisseld met snelle harde bospaden. Een zestal Team 4 Mijl atleten maakten hun opwachting tijdens het NK.

Adrienne Herzog deed wat van haar werd verwacht. Ze prolongeerde haar titel (haar vierde op rij), maar echt gemakkelijk ging het niet. "Ik ben niet in topvorm en dan de druk om te winnen maakte het een moeilijke wedstrijd." aldus Adrienne. "Het is een mooie afsluiting van een schitterend crossseizoen".

Eerder op de dag leverde Wilmke Boersma een prachtige prestatie door het zilver binnen te slepen bij de B-meisjes. Wilmke die de race zeer rustig opbouwde en vanaf de tiende plek langzaam oprukte naar het podium. "Ik heb “m" juichte Wilmke na de finish, die dolgelukkig was met haar podiumplaats na drie keer een vierde plaats tijdens de indoor te hebben gehaald. "Wilmke heeft laten zien op een zeer volwassen manier een race-strategie te kunnen uitvoeren" aldus een evenzeer blije coach. Eerste jaar B-juniore Elisa de Jong liep in het spoor van Wilmke naar een keurige vijfde plaats. Steeple-loper Olfert Molenhuis had het een stuk moeilijker op het zware parcours. Hij kon zijn goede vorm van de laatste weken niet bevestigen en eindigde als 25ste in de middenmoot. Stijn Hoogwout (72ste korte cross) en Chiljen Velvis (47ste Jongen B) konden eveneens geen potten breken.