Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Terwijl in het zuiden van het land een weeralarm was afgegeven vanwege de aanhoudende regen en overstromende kelders en straten, bleef het zondag 13 oktober in het noorden van het land tijdens de 4 Mijl de hele dag droog. Team 4 Mijl had zoals elk jaar veel ijzers in het vuur op het 6,4 kilometer lange parcours tussen Haren en Groningen.
Mede dankzij de gunstige meewind werden er door het team degelijke prestaties neergezet. Vijf mannen liep onder de 20 minuten waarvan één zelfs onder de 19 minuten, één vrouw wist een lage 22-er te noteren.

Frank Blikslager “verslaat” Olfert Molenhuis
Frank Blikslager toonde zich de sterkste man binnen de teamequipe. Als 6e Nederlander en 12e overall finishte hij in een tijd van 18.45. Op Olfert na heeft niemand van Team 4 Mijl ooit onder de 19 minuten gelopen. “Genieten!” zo was één van zijn eerste reacties. “Het voelde zo sterk aan en ik ben waarschijnlijk een van de weinigen vandaag die een dikke negatieve split gelopen heeft.”
Zijn tijd betekent tevens een verbetering van het teamrecord dat op naam stond van Olfert Molenhuis (18.50).

In het eerste gedeelte kon Frank aansluiten bij een groepje met een handjevol gelijkwaardige wedstrijdlopers uit het loopcircuit. “De eerste kilometers voelde ik me sterk en deze voelden relatief ontspannen aan. Steeds hebben we kop over kop gelopen.“

Zijn doel voor de 4 Mijl was om onder de 19 minuten te duiken. “Bij de doorkomst halverwege zag ik dat we mooi op schema lagen om onder de 19 te lopen. Na het viaduct bij het Sterrenbos wist ik mijn ritme te verhogen en kon ik weglopen van mijn groepje. Met mijn tijd en plaats ben ik ontzettend blij!”, reageerde Frank enthousiast na de race.

Thijmen Kupers, 800-meter specialist, wist ook op de 4 Mijl een knappe tijd van 19.42 neer te zetten. Vanaf de start ging het behoorlijk soepel, maar na het viaduct ging het naar eigen zeggen ‘helemaal fout’. “ Het tempo ging drastisch omlaag en ik heb zeker 15 tot 20 seconden verloren in de laatste 1,5 km. Het laatste stuk ingehaald door Nils Pennekamp en toen bleek ik toch nog een sprint in huis te hebben dus het had misschien sneller gekund, maar gewoon prima gelopen.”

Henk Bakker kon ondanks een persoonlijk record (20.07) niet geheel met tevredenheid terugkijken op zijn race. Een ‘realitycheck’ zoals hij het mooi weet te verwoorden. “Na de eerste 500 meter kon ik geen ritme pakken en werd ik alsmaar door iedereen ingehaald. Ik kon nergens bij aanhaken en het lukte niet om harde kilometers te lopen. Helaas te slecht.”

Edwin Slijkhuis was daarentegen zeer content met zijn resultaat. Hij dook 9 seconden onder de 20 minuten. Na wat onrust bij de start vanwege een te vroeg vertrokken kledingwagen, was Edwin goed weg bij de start, maar “het kon beter want ik zat niet heel erg voorin. De eerste kilometer voelde moeizaam aan. Ik kwam na 2 kilometer goed in mijn ritme en erg vlak richting de finish gelopen.”

Wessel van Veenen startte zijn tweede jaar als atleet bij Team 4 Mijl voortvarend door een dik persoonlijk record te lopen. “Ging erg goed, windje in de rug was natuurlijk fijn. Twee minuten sneller dan vorig jaar, zeer tevreden dus. “

Marcella Herzog 7e Nederlandse in 22.03
Binnen het vrouwelijke deel van de teamdelegatie was Marcella ruim de snelste met een tijd nipt boven de 22 minuten en eiste daarmee een zevende plaats op in het nationale klassement. Eerstejaars teamlid Saffira Kiewiet liep een nette tijd van 23.28.

Overige uitslagen van Team 4 Mijl atleten, in chronologische volgorde:

Mannen:
Rob Ter Burg 19.50
Niek Blikslager 19.51
Wilfred van Holst 20.11
Maarten Hindriks 21.09
Djurre Hoeksema 21.12
Kevin Lek 21.42
Robin Wassens 21.57
Jasper Sinnema 22.31
Bram Buigel 22.59

Vrouwen:
Monique Elfrink 23.49
Marlies Huigen 24.01
Suzanne Voorrips 24.32
Jolien de Waard 24.42