Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De Europese Kampioenschappen Atletiek vinden van woensdag 6 juli tot en met zondag 10 juli plaats in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Namens Team 4 Mijl heeft Thijmen Kupers zich gekwalificeerd voor deelname aan het toernooi op de 800 meter. Na zijn serie te hebben gewonnen, wist hij zich vrijdagavond 8 juli in de halve finale te plaatsen voor de finale. We vroegen Thijmen naar zijn belevenissen van het toernooi tot dusver.

Hoe is de sfeer tot dusver in Amsterdam?
Er is een goede sfeer. Het hotel van de Nederlandse ploeg geeft een goed gevoel met de vele medailles en finaleplaatsen die gewonnen worden. Hierdoor voel je je bijna verplicht om het ook goed te doen.

Slaap je in een atletenhotel in Amsterdam?
Jazeker. Dat geeft me rust en dan ben ik met gelijkgestemden. Ik heb hier geen verantwoordelijkheden buiten de wedstrijden en dat is belangrijk om me maximaal te kunnen focussen op de wedstrijd.

Heb je veel contact met andere EK-deelnemers?
Vooral in het teamhotel spreek ik met atleten over de Nederlandse prestaties. Daarbuiten praat ik vooral na de wedstrijd even kort met de concurrenten maar ik ben niet iemand die vooraf heel erg sociaal wil zijn met mijn tegenstanders. Daar hoort een zekere sociale afstand bij op dat moment.

Vandaag heb je geen wedstrijd, wat doe je zoal op een dag als vandaag?
Mijn dag bestaat uit rusten, een korte behandeling van de fysio en wat loslopen om de benen op de juiste spanning/ontspanning te krijgen.

Hoe kijk je terug op je eerste 2 wedstrijden dit toernooi?
Ik heb twee solide races kunnen neerzetten, waarmee het maximale resultaat is behaald. Top 8 halen op een Europees Kampioenschap is niet zomaar iets. Twee jaar geleden was het na de series al afgelopen en kon ik me niet kwalificeren voor de halve finale. Nu behoor ik echt bij de beste 800 meter-lopers van Europa en kan ik het mondiaal ook opnemen tegen de concurrentie.

Sommige kenners hebben hoge verwachtingen van jou, hoe ga je daar mee om?
Niet. Ik hou me daar liever tijdens zo”n toernooi niet mee bezig. Ik ben dan samen met Eddy in onze eigen wereld bezig. Hier maken we per ronde een plan en overleggen we veel om er zo voor te zorgen dat ik een zo hoog mogelijk resultaat behaal.

Behoort het Europees Kampioenschap in Amsterdam tot dusver tot de top 3 toernooien die jij als atleet hebt mee gemaakt?
Zeker. Maar ik weet nog niet waar het op uitkomt. Hopelijk op de eerste plaats…

Morgen is de finale: Met welke prestatie kun je tevreden naar huis gaan?
Met een maximale inspanning. Ik ga voor een medaille en die kans heb ik zeker. Als ik echter verslagen wordt, hoop ik dat dit op klasse gebeurd. Dan kan ik tevreden zijn met mijn eigen prestatie en ook blij zijn voor de anderen.