Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Van woensdag 6 juli tot en met zondag 10 juli vinden de Europese Kampioenschappen in Amsterdam plaats. Namens Team 4 Mijl heeft Thijmen Kupers zich gekwalificeerd voor deelname aan het toernooi op de 800 meter. Na zijn serie te hebben gewonnen, wist hij zich vrijdagavond 8 juli in de halve finale te plaatsen voor de finale. Deze zal zondagavond om 18:30 uur plaatsvinden. Ook coach Eddy Kiemel leeft in een achtbaan van emoties. We vroegen hem een aantal vragen over zijn belevenis van dit toernooi in eigen land.

Hoe is de sfeer in Amsterdam?
De sfeer in het stadion is geweldig. Het stadion is mooi aangekleed en het publiek is heel enthousiast, zeker als het om de Nederlanders gaat.

Komt Amsterdam in de top 3 van toernooien die jij als coach hebt meegemaakt?
Dat sowieso, vooral vanwege het geluid dat wordt gemaakt voor de Nederlanders. Of het het mooiste toernooi wordt, zal van het eindresultaat van Thijmen afhangen natuurlijk.

Hoe heb jij de series en halve finale van Thijmen ervaren?
De series liep Thijmen heel gemakkelijk, misschien wel zijn beste race ooit. Dus dat was voor mij een bevestiging van zijn niveau en goede vorm. Dat was dus een prettige constatering. Ook voor hemzelf omdat hij, vanwege zijn heupklachten, nog wel de nodige twijfels had. In de halve finales was het voor mij interessant om te zien welk effect de wind op zijn race-uitvoering zou hebben. Dit met het oog op de tactiek in de finale.

Waarom was het plan om in de series direct hard te gaan?
Dat was niet pers� het plan. Het plan was om gecontroleerd te lopen en niet langzamer dan 54 seconden te openen. In de uiteindelijke uitvoering kwam alles vanzelf. Dus echt hard was het niet.

Thijmen wordt inmiddels als ��n van de kanshebbers op de 800 meter gezien, hoe ga jij hier als coach mee om?
Niet anders dan anders.

Ga je een vreugdedans doen als Thijmen de titel wint?
Ik kan helaas niet niet dansen 😉

Als je mocht kiezen: Een overwinning �f een olympische limiet?
Zonder aarzeling: De titel