Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op zaterdag 7 november streden de topatleten uit Noord-Nederland op het heuvelachtige parcours van het Groningse Noorderplantsoen om de podiumplaatsen bij de 4 en 8 kilometer van de 58ste plantsoenloop. Thijmen Kupers ging er bij de oudste wedstrijdloop van Groningen op de 4 kilometer met de winst van door terwijl Frank Blikslager over 8 kilometer met afstand de sterkste bleek. Marcella Herzog torende eveneens op de 8 kilometer bij de vrouwen met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uit.

8 kilometer
Waar Frank tijdens de 4 mijl van Groningen in oktober nog zijn meerdere moest erkennen in zijn broer, pakte hij zaterdag met overtuiging de winst. “Ik voelde me sterk en had na de 4e kilometer al een gaatje op Niek.” Niek Blikslager zette de klok een halve minuut later stil maar was niet te spreken over zijn geleverde prestatie. “Ik ben niet in vorm en kon niet lekker mee in Franks tempo.” Achter de Blikslagers werd er een hevige strijd geleverd tussen Fabian ten Kate en Edwin Slijkhuis. Na meerdere malen van stuivertje te hebben gewisseld, ging Fabian ten Kate er tenslotte in 26.57 met de felbegeerde derde plaats vandoor. Achter hem kwam Edwin (27.18) als 4e over de meet, gevolgd door Freek Lier (28.13) en Stephan Schriemer (29.14).

Marcella slaagde er met een tijd van 28.45 glansrijk in om haar titel op de 8 kilometer te verdedigen. Jolien de Waard verraste zichzelf door in 32.41 naar een 3e plaats te lopen. Sofie Lovdal bleek helaas geen goede dag te hebben en moest het doen met de 4e plaats en een tijd van 33.21.

4 kilometer
Thijmen was in eerste instantie van plan defensief te lopen, maar koos gaandeweg toch voor een andere tactiek. “Toen ik op de eerste grote heuvel een gat sloeg met de concurrentie heb ik gas gegeven.” De 800m loper was met 12.27 zijn concurrentie te snel af. Rob ter Burg ging deze wedstrijd in zonder verwachtingen nadat hij op trainingsweekend zijn enkel geblesseerd had. Hij wist zichzelf echter te belonen met een derde plaats en was met 12.38 sneller dan ooit op de plantsoenloop. Maarten Hindriks zakte na een harde start helaas in de 3e kilometer sterk terug in tempo, waardoor hij uiteindelijk in 13.05 genoegen moest nemen met een 4e plaats. Maarten: “Geen podium zoals gehoopt, maar wel een machtig mooie mentale strijd met mezelf.” Hoewel achter hem Ruard Smeenge en Wessel van Veenen op papier beiden 13.20 noteerden, kwam Ruard in de eindsprint net iets eerder over de meet. Met deze prestatie was hij de snelste junior in de wedstrijd. Wessel, die een behoudende tactiek gekozen had om zichzelf niet te vroeg in de wedstrijd op te blazen, was op zijn beurt in de eindsprint Wilfred van Holst en Bram Buigel (13.24) te snel af. Thomas van Laar finishte in 14.01.

Marlies Huigen toonde zich de sterkste dame van Team 4 Mijl op de 4 kilometer in 14.44. Dit was genoeg voor een 2e plaats, ondanks dat ze na een harde start in de tweede ronde aardig wat verval opliep. Ook Ellen Jansen kreeg van haar coach Sybren Mulder de opdracht mee flink hard te starten. “In de laatste kilometer moest ik echt het maximale van mezelf vragen om deze 3e plaats te bemachtigen. Dit resultaat had ik nooit van mezelf verwacht,” aldus een trotse Ellen (15.26).