Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Belgrado (RS) – Voor de derde keer op rij mocht Thijmen Kupers van start in een Europese 800 meter finale. Vanuit de tweede baan nestelt hij zich na de start op de derde plaats achter twee Spanjaarden. Het gaat langzaam in het begin en de Pool Kszczot gaat na 300 meter naast Thijmen lopen, waardoor hij geen ruimte krijgt voor de versnelling die hij in de halve finale liet zien. De Deen Bube komt vanuit het achterveld en neemt vlak voor de 400 meter doorkomst de regie over. Thijmen hierover: “”Bube doet wat ik had willen doen en ik had gewoon net niet de juiste momenten om mijn aanval in te zetten””.

Thijmen wacht totdat Kszczot gaat versnellen en dit doet hij na 500 meter. In het spoor van Kszczot schuift Thijmen op naar de derde plaats bij het ingaan van de laatste ronde. Op dat moment gaat iedereen er vol voor en proberen twee Spanjaarden vanuit de rug van Thijmen hem te passeren, zowel binnendoor als buitenom. Hierdoor raakt Thijmen wat uit balans en probeert zo goed mogelijk door te lopen, maar de echte snelheid is weg. “”Jammer, maar dat geknok met de Spanjaarden is ook wel weer mooi””, vertelt Thijmen. Kzszot (goud) en Bube (zilver) zijn dan niet meer te achterhalen en de Spanjaard De Arriba gaat uiteindelijk aan de haal met de bronzen medaille.

Thijmen finisht uiteindelijk als vijfde in een tijd van 1.50.47. Na de race is de eindconclusie al snel dat Thijmen met zijn beperkte voorbereiding op dit toernooi een mooi resultaat heeft neergezet op het EK indoor.

Amstelveen
Iets dichter bij huis werd het NK Cross gelopen in het Amsterdamse Bos. Rob ter Burg was de enige afgevaardigde van Team 4 Mijl en kwam uit op de korte cross. Rob was te spreken over het parcours van 2700 meter: “”Het was een erg mooi en uitdagend parcours: modder, zand, heuvels, noem het maar op. De wedstrijd ging precies volgens plan, niet te gek gedaan in de eerste helft en het tweede gedeelte wat mensen kunnen oprapen. Helaas kon ik niet een echte versnelling plaatsen omdat mijn luchtwegen het toch niet zo fijn vonden””. Ondanks een kleine verkoudheid liep Rob naar een 26e plaats in een tijd van 9.16. Hij kijkt al uit naar het baanseizoen, nu hij weer zo goed als de oude lijkt te zijn na een blessureperiode.