Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Belgrado (RS) Thijmen Kupers heeft zich met een sterke race in de halve finale van het EK indoor weten te plaatsen voor de finale. Vlak voor de helft van de race plaatste Thijmen zijn versnelling en slechts de Spanjaard de Arriba en de Pool Kszczot konden hem de laatste ronde passeren, maar de rest van het veld had het nakijken. Thijmen liep naar een eindtijd van 1.48.69.

Thijmen startte voor zijn doen rustig in de buitenste baan en voegde na de start halverwege het veld in. In tegenstelling tot in de series gingen er nu geen tijdsnelsten door, en gaven alleen de eerste drie plaatsen recht op de finale. Thijmen liep de eerste anderhalve ronde aan de binnenkant van de baan, maar had voldoende ruimte voor zijn pas. Na 350 meter zette hij een stevige versnelling in en pakte een aantal meter op de rest van het veld, aangevoerd door de Spanjaard De Arriba. De Arriba kon het gaatje met Thijmen dichtlopen en hem passeren in de laatste ronde, en de Pool Kszczot kwam vanuit het achterveld nog aan hem voorbij, maar de rest was niet bij machte om het Thijmen nog lastig te maken.

Thijmen plaatst zich hiermee voor de tweede keer op rij voor de EK indoor finale. Twee jaar geleden pakte hij uiteindelijk brons in Praag. Gaat hij zondagmiddag in Belgrado weer op zoek naar een medaille? Hij neemt het op tegen drie Spanjaarden, de Deen Bube en de favoriet Kszczot.