Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Terwijl sommige atleten nog met hun naseizoen bezig zijn en anderen hun blik alweer op het volgende seizoen gericht hebben, brak vorige week voor 3 atleten van Team 4 Mijl de belangrijkste week van het seizoen aan: Stefanie Bouma, Olfert Molenhuis en Thijmen Kupers reisden voor de Europese Kampioenschappen af naar Zurich.

800m
Het EK bracht Thijmen Kupers op de 800m niet wat hij ervan had verwacht. Na een pr in het voorseizoen en een 7e plaats op de Europese ranglijst waren de voortekenen voor een goede prestatie op het EK aanwezig. Helaas gooide een blessure roet in het eten. “Het was crisismanagement en Eddy Kiemel en ik hebben veel overleg gehad en gedaan wat we konden om zo goed mogelijk te zijn op het EK. Met een succesvol NK leek dit toch nog te lukken, maar niets bleek minder waar.”
Tijdens de series liep Thijmen gecontroleerd mee voor de 1e 500m, maar op 600m ontbrak de versnelling en liepen de voorste lopers bij hem weg. Na de finish wist hij gelijk dat het mis was en was zwaar teleurgesteld. “Je hoopt en denkt meer te kunnen en als je dan niets meer kunt geven is dat behoorlijk Zürich”, aldus Thijmen.
Met een 6e plek in de serie was Thijmen kansloos voor een plek in de halve finale.

Reactie Thijmen: http://vimeo.com/m/103256953

Marathon
Zaterdag was het de beurt aan Stefanie om zich op de marathon met haar Europese rivalen te meten. Op een koude, regenachtige ochtend stond zij samen met 3 andere Nederlandse atletes aan de start van het heuvelachtige parcours. Na een kleine startronde moesten de deelnemers 4 maal een 10-km ronde lopen met een flinke klim en afdaling hierin. Met coach Eddy Kiemel was afgesproken dat Stefanie meteen in haar eigen tempo zou gaan lopen, om op het eind niet voor verassingen te komen te staan. Zoals verwacht ging de kopgroep hard weg, en Stefanie liep eigenlijk de hele race alleen en in een constant tempo. “De laatste 10-km vielen me behoorlijk tegen. Bovenaan de bult was ik eigenlijk leeg, waardoor de laatste 4 km moeizaam gingen. Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom, aangezien ik goed voorbereid was op de hoogteverschillen en tijdens de race goed gegeten en gedronken heb.” Met een finish na 2.42.47 en als 37ste leverde ze een hele degelijke prestatie. Helaas was niet ze niet in staat om boven zichzelf uit te stijgen.

Reactie van Stefanie:
http://vimeo.com/m/103582099

Olfert Molenhuis stond zondag voor de startstreep, dit keer met warm weer en een strak blauwe lucht. Ook Olfert had met Eddy afgesproken zijn eigen tempo te pakken en zich niet op te laten jutten door zijn concurrenten. “Ik kon de hele wedstrijd soepel blijven lopen, en kon de eerste rondes constant mijn tempo volhouden. De laatste ronde van 10km werd dit lastiger, en merkte ik dat het hoogteverschil toch de nodige energie opgeëist had.” Olfert wist het verval te minimaliseren en wist nog 2 plekken op te schuiven naar een 36ste positie in 2.22.45.

Olfert na zijn marathon:
http://vimeo.com/m/103634946